Miniștrii Economiei din Franța și Germania vor face o vizită oficială în SUA, în cadrul căreia vor solicita administrației de la Casa Albă să renunțe la acțiunile „agresive” împotriva companiilor europene, care urmăresc să atragă investițiile verzi peste Atlantic, potrivit Financial Times.
Ministrul francez, Bruno Le Maire, și omologul său german, Robert Habeck, vor avea discuții cu oficialii de la Casa Albă marți, în cadrul cărora vor sublinia preocupările UE în legătură cu prevederile legislației americane de referință în domeniul climei, Legea de Reducere a Inflației (IRA), și vor milita pentru întărirea eforturilor pentru o mai bună cooperare, potrivit unor surse citate de presa internațională.
IRA conține un pachet de subvenții în valoare de 370 de miliarde de dolari SUA, orientat către atragerea de investiții verzi, în special de la producătorii de mașini electrice și de energie regenerabilă. Ajutoarele de stat, destinate să răspundă dominației chineze din zona tehnologiilor ecologice, vor fi condiționate de componenta locală a producției, care a stârnit temeri în UE, potrivit cărora companii care intenționau anterior să investească în Europa vor opta acum pentru SUA.
Le Maire și Habeck vor cere SUA să nu ”braconeze” afacerile din UE, potrivit unor oficiali francezi citați de jurnaliștii străini. Reprezentanți ai organismelor economice din mai multe state americane, inclusiv Michigan și Ohio, au făcut un tur în Europa în ultimele luni pentru a promova stimulentele.
„Ceea ce căutăm nu sunt doar scutiri, ci și să avem o înțelegere reciprocă pentru a evita o cursă a subvențiilor și, de asemenea, pentru a evita tacticile agresive care au împins oficiali ai administrației SUA să viziteze companiile europene pentru a le întreba dacă doresc să-și mute fabricile peste ocean”, a spus unul dintre oficialii francezi. „Nu faci asta între prieteni.”
Există „suficient loc pentru toată lumea”, a adăugat un al doilea oficial.
În timpul călătoriei lor comune la Washington, Habeck și Le Maire se vor întâlni cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, reprezentantul comercial Katherine Tai și secretarul pentru comerț Gina Raimondo.
UE a făcut presiuni în mod repetat pentru a obține derogări de la pachetul climatic al SUA, pentru ca unele companii europene să beneficieze de subvenții fără a fi nevoite să mute producția. Costurile mai scăzute ale energiei din SUA, care sunt mai puțin expuse impactului invaziei Ucrainei de către Rusia asupra piețelor globale de petrol și gaze, fac, de asemenea, această piață mai atractivă pentru unii producători.
Vizita Le Maire și Habeck, prezentată parțial ca o dovadă de unitate între Franța și Germania într-un moment în care relațiile dintre cele două state au fost tensionate de criza energetică din Europa și de consecințele războiului din Ucraina, este puțin probabil să aibă rezultate prea impresionante, au mai precizat oficialii.
Principala concesie obținută până acum permite mașinilor electrice construite în afara Americii de Nord să se califice pentru unele dintre creditele fiscale oferite șoferilor din SUA, o schimbare de care ar putea beneficia în special producătorii auto germani.
Habeck și Le Maire speră, de asemenea, să convingă SUA să dea dovadă de mai multă flexibilitate atunci când vine vorba de cerințele de proveniență locală în ceea ce privește materialele critice utilizate în fabricarea bateriilor de mașini electrice – un domeniu în care există deja tratate de cooperare între UE și SUA. De asemenea, cei doi vor face presiuni pentru transparență cu privire la nivelul subvențiilor americane acordate întreprinderilor, ceea ce ar putea permite UE să egaleze unele dintre sumele acordate de SUA.
***