4 decembrie, 2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că îşi asumă depunerea diligenţelor necesare pentru aderarea României la zona euro, în 2024.

„România şi-a luat angajamentul de a adera la zona euro odată cu îndeplinirea condiţiilor, iar, recent, am setat un orizont temporal clar pentru acest obiectiv, anul 2024. La rândul meu, îmi asum că voi depune diligenţele necesare pentru a conduce ţara mea în această direcţie”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene, potrivit Adevărul.

Recent, guvernatorul Băncii Naţionale a Românie (BNR) a precizat că România ar putea intra în mecanismul ratelor de schimb (ERM2), aşa-numita „anticameră” a zonei euro, în 2024.


“Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, fie că durează doi ani, fie că durează mai mult”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a atras atenţia că decizia de aderare la zona euro este una politică, „de mare responsabiliate”, dar şi că România trebuie să înceapă să se pregătească din timp, traseul fiind „un maraton, nu un sprint”.

Anterior, atât ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea indicau ca dată de aderare anul 2024.

Odată intrată în mecanismul ratelor de schimb, România va trebui să respecte o serie de cerinţe. Variaţia cursului leu/euro trebuie să se încadreze într-o bandă de ± 15% timp de cel puţin doi ani. Totodată, intrarea în ERM2 presupune respectarea mai multor praguri referitoare la variația inflației, a dobânzilor, a deficitului bugetar și a datoriei publice.


Condițiile economice pentru aderarea la zona euro:

  • Stabilitatea preţurilor: Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.
  • Finanţe publice solide şi sustenabile: Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3% din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.
  • Stabilitatea cursului de schimb: Candidatul trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.
  • Ratele dobânzilor pe termen lung: Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

În prezent, România îndeplineşte doar unu din cele patru criterii necesare pentru adoptarea euro.

România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația din această țară nu este compatibilă în întregime cu tratatul”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

(Citiţi şi: Convergenţa: România îndeplineşte doar unul din cele patru criterii economice pentru adoptarea euro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: