sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 iunie, 2022

Trecerea economiei românești la nivelul următor, într-unul din cele mai propice momente din economia europeană, are nevoie de mobilizarea tuturor resurselor financiare de care poate dispune România. Nu sunt puține soluțiile de atragere și mobilizare a capitalurilor.

La Conferința CDG ”Finanțarea dezvoltării” organizată marți, 7 iunie, CursDeGuvernare a încercat să facă un inventar al acestor resurse, adunând în jurul mesei de discuție unele din cele mai potrivite voci, care să arate direcțiile în care ar trebui să ne uităm. Îți prezentăm mai jos cele mai importante declarații ale lui Șerban SEMENIUC, Corporate Affairs Director, Regina Maria, reieșite din discuție.


Cele mai importante declarații:

  • Noi încă nu ne găsim foarte bine locul în mintea legiuitorului și în abordarea lui. Pe de o parte, avem arii pe care le gestionăm în integralitate, cum este de exemplu dializa sau stomatologie, există arii în care ponderea zonei private este limitată, cum sunt spitalele, unde nu depășim cred 15%.
  • Cu toate acestea, sistemul privat a trecut peste două crize, am ieșit destul de puternici. Uitându-mă la industrie prin toate tranzacțiile pe care le-am reușit sau nu le-am reușit în ultimii zece ani, raportat la tema discuției de astăzi, sistemul a folosit toate variantele posibile de finanțare. Cele mai multe sunt variantele bancare, creditele antreprenorului, dar există și bonduri, există și bursă, există și fonduri de investiții locale, internaționale, mai mici, mai mari. Există un amalgam de modalități de finanțare și în bună parte, industria este o industrie bancabilă. Ce nu avem și nu putem spune că am folosit aceste alternative de finanțare, avem fonduri europene extrem de puține, nu avem parteneriate publice-private și la PNRR n-am fost chemați la discuții. Zona privată este total exclusă. La Sănătate, PNRR vizează acele cărămizi și mai puțin programele de sănătate, zona de digitalizare.
  • Mulți furnizori privați au crescut pe baza abonamentelor plătite de clienți. Toți jucătorii și-au creat diverse structuri de abonamente care le asigură o finanțare constantă, un flux constant de lichiditate și de clientelă. În felul acesta, noi finanțându-ne și activitatea și dezvoltarea ulterioară, ne-am uitat și în afară și încercăm să explicăm legiuitorului că finanțarea sănătății vine preponderent din zona publică. Nu există țară în UE care să se bazeze exclusiv sau predominant pe finanțarea privată. Instrumente private cum sunt abonamentul, asigurarea sunt foarte bune, ajută, degrevează zona publică, dar nu o pot înlocui.
  • Am vrea să știm dacă ar fi posibil ca marii jucători să preia din fondurile pe care statul nu a fost capabil să le consume. Și în exercițiul bugetar anterior am lăsat pe masă bani la Bruxelles. Dacă entitățile mari din zona sanitară privată ar fi fost acceptate ca potențial beneficiar al acestor fonduri, am fi putut aduce acești bani în România.
  • Noi avem fonduri de investiții în spate de mulți ani și cum ne-au capitalizat ei a fost prin a nu ne lua profitul. Nu avem împrumuturi de la acționari. Toată finanțarea noastră vine pe zona bancară și vine din toate dividendele pe care nu le-am dat în ultimii 12 ani. Din tot ce am produs, am investit tot, în jur de 20 de milioane de euro, parțial în zona de greenfield, parțial în zona de M&A. Am investit în calitate, în obținerea de acreditări internaționale, în centrele de excelență, în trainingul oamenilor și în educația permanentă a medicilor și a asistentelor. Avem o mare deficiență de personal. Au plecat medicii, dar avem o problemă mai mare în zona asistentelor medicale. Există și investiții în roboți, în infrastructură, în tehnică nouă, în digitalizare, dar toate concordă spre a acorda servicii medicale de înaltă calitate.
  • Poate de aceea nu colaborăm cu mediul public. Suntem simțiți ca o concurență. Noi nu concurăm. Acolo unde statul nu poate să ofere servicii, putem noi și invers. E o chestiune de decontare. Până la urmă nu contează cine oferă serviciul, eu clinică privată sau spitalul universitar. Serviciul urmează pacientul, banul urmează pacientul. Sunt niște principii vechi. Le tot spunem, dar avem o problemă cu implementarea.
  • Am deschis o facultate pentru asistenți medicali în colaborare cu Coventry. E o investiție mare, pe termen lung, încă suntem în zona incipientă. Anul acesta strângem a treia generație de viitori studenți. E greu, nu neapărat din cauza costurilor, dar e greu pentru că fiind în colaborare cu o instituție din UK trebuie să asigurăm predarea și practica în limba engleză.

Conferința integrală:

Parteneri:

Biriș Goran SPARL, Bursa de Valori București – BVB, Regina Maria

Parteneri de comunicare:


ACRAFE (Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene) | ANEIR – Asociatia Nationala a Exportatorilor Si Importatorilor Din Romania | APAR Asociatia pentru Antreprenoriat din Romania | Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) | Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce | BRCC (British Romanian Chamber of Commerce) | Camera de Comert Bilaterala Eleno-Romana – HRCC | Confederația Patronală Concordia | Project-E

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: