Republica Moldova a pornit pe calea dezvoltării, după ce Consiliul European a aprobat joi statutul de țară candidat la aderarea la UE, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precizând că reforma justiției este principalul obiectiv al guvernului de la Chișinău.
„Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane corupte și lipsite de integritate. Fără acest pas nu puteam avea un act al justiției integru pe care contează orice cetățean sau investitor”, a declarat Maia Sandu.
Președintele Maia Sandu a amintit vineri că a promis în 2019 că Republica Moldova va depune candidatura până în 2023, pașii făcuți până acum fiind mai mari decât anticipase, dar reușita este a tututor cetățenilor.
Maia Sandu recunoaște că progresul nu se va face peste noapte, însă acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE va oferi un real sprijin.
„Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene. Apartenența la UE înseamnă integrare pe piața europeană, cea mai mare și cea mai bogată piață de desfacere din lume”, a declarat vineri Maia Sandu.
Liderii europeni reuniti joi la Bruxelles în Consiliul UE, au decis acceptarea candidaturilor oficiale la Uniunea Europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova.
Kievul fusese cotat cu șanse mari de a obține acest statut, în special în urma vizitei de săptămâna trecută a liderilor din Germania, Franța și Italia, care și-au anunțat unanim susținerea. Comisia Europeană a recomandat la rândul său acceptarea candidaturii Ucrainei. Republica Moldova s-a bucurat, la rândul său, de aceeași susținere.