cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Istorie la Bruxelles: Ucraina și Moldova primesc oficial statutul de candidate la aderarea la UE

24 iunie, 2022

Liderii europeni reuniti joi la Bruxelles în Consiliul UE, au decis acceptarea candidaturilor oficiale la Uniunea Europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova.

Kievul fusese cotat cu șanse mari de a obține acest statut, în special în urma vizitei de săptămâna trecută a liderilor din Germania, Franța și Italia, care și-au anunțat unanim susținerea. Comisia Europeană a recomandat la rândul său acceptarea candidaturii Ucrainei.

Republica Moldova s-a bucurat, la rândul său, de aceeași susținere.


Acceptarea candidaturii Ucrainei trimite un semnal puternic Rusiei – acela că UE nu se lasă intimidată de Moscova și că este gata să întâmpine Kievul ca membru, transmite Politico.

UE nu a acordat niciodată statutul de candidat unei țări aflate în mijlocul unui război pe scară largă și mulți oficiali spun că este nerealist să ne așteptăm ca cererea de aderare a Ucrainei să avanseze până la restabilirea păcii.

Ce presupune statutul de țară candidat?

Obținerea statutul de țară candidat reprezintă primul pas către aderarea la UE, însă drumul poate fi unul ”lung și anevoios” și nu există nicio garanție că statul în cauză va fi, în cele din urmă, acceptat.


Statutul de candidat nu înseamnă, de asemenea, începerea automată a negocierilor de aderare – care, în general, are loc mai târziu și, din nou, necesită aprobarea tuturor statelor membre UE. Oficialii Comisiei Europene au precizat clar că Ucraina și Moldova vor avea ambele o misiune dificilă înainte de a începe discuțiile de aderare.

Cine sunt actualii candidați care doresc să devină membrii UE?

  • Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia au toate statutul de candidați la aderare.
  • Kosovo și Bosnia și Herțegovina sunt clasificate drept „candidați potențiali”.

Comisia a declarat vineri că Georgiei ar trebui să i se „oferă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, dar nu i se acordă încă statutul de candidat.

În ce stadiu se află candidaturile actuale?

  • Turciei i s-a acordat statutul de candidat în 1999 și a început discuțiile de aderare în 2005. Procesul s-a blocat însă deoarece președintele Recep Tayyip Erdoğan a devenit din ce în ce mai autocratic și s-a îndepărtat de Occident.
  • Muntenegru și Serbia sunt în negocieri de aderare din 2012, respectiv 2014. Nici unul dintre cele două state nu este însă aproape de a încheia procesul și de a adera la UE.
  • UE a acordat pentru prima dată statutul de candidat Macedoniei de Nord (cunoscută pe atunci drept Republica Macedonia) în 2005 și Albaniei în 2014. Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări în martie 2020, dar aceste discuții nu au început încă, în principal. din cauza unei dispute bilaterale dintre Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, și Macedonia de Nord.

Ce presupune procesul de aderare la UE?

Procesul de aderare la UE presupune, în linii mari, adoptarea de norme democratice și întreprinderea de reforme care să asigure alinierea la legislația, reglementările și standardele europene în varii domenii, în principal cele care vizează economia și statul de drept.

Negocierile sunt grupate în „capitole” pentru diferite domenii de politică și un candidat poate încheia un capitol numai atunci când toți membrii UE sunt de acord că a bifat căsuțele necesare. Când se consideră că o țară a închis toate capitolele, guvernele UE trebuie să dea ultimul vot de aderare.

Cât timp durează să devii membru UE?

Totul depinde de cât de repede încep negocierile și cât de bine decurg. Acestea depind, la rândul lor, de decidenții politici din statul candidat, cât și de deschiderea guvernelor celorlalte state din UE.

Printre cele mai rapide aderări le-au avut Finlanda și Suedia – în jur de trei ani de la depunerea cererilor.

Cei mai noi membri ai UE au avut nevoie de mult mai mult pentru a trece prin procesul de aderare – peste 10 ani în cazul României, Bulgariei și Croației.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: