marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2022

Liderii a trei state din Balcanii de Vest – Serbia, Albania și Macedonia de Nord – intenționează să nu participe la summitul UE care începe joi, informează presa internațională, potrivit Agerpres.

În plus față de statutul de candidat UE al Ucrainei, summitul, care începe mâine, este de așteptat să adreseze și perspectivele de aderare ale statelor din Balcanii de Vest.

Motivul posibilei absențe a celor trei este amenințarea cu veto a Bulgariei, membru al UE, care blochează începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania de peste doi ani.


Sofia cere ca precondiție pentru discuțiile de aderare cu Macedonia de Nord să se discute de asemenea chestiuni de „istorie comună”, limbă și identitate națională.

Președintele Macedoniei de Nord Stevo Pendarovski a declarat ieri seară pentru TV24, cu sediul la Skopje, că i-a recomandat prim-ministrului Dimitar Kovacevski să nu se ducă la summitul de la Bruxelles.

„Este inacceptabil că problemele istorice şi disputele lingvistice să fie incluse în cadrul de negocieri cu UE”, a declarat el.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a fost şi mai direct. „Întreaga Uniune răpită de Bulgaria nu este un spectacol bun de urmărit!”, a postat el ieri pe Twitter, întrebându-se „Ce să fac acolo?!”.


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, ia în calcul de asemenea să se alăture refuzului Macedoniei de Nord și Albaniei de a nu participa.

Printre altele, summitul UE urmează să decidă asupra posibilului statut de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Țările din Balcanii de Vest, care includ de asemenea Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Muntenegru, se află în stadii diferite ale procesului de a cere aderarea la UE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: