marți

23 iulie, 2024

27 martie, 2022

Discurs istoric ținut sâmbătă seara de președintele Joe Biden, la Varșovia, la capătul unei săptămâni petrecute în Uniunea Europeană, în care s-a văzut cu cei mai importanţi aliaţi SUA – G7, NATO şi UE: mesajele transmise par să configureze poziționarea Occidentului atât față de invadarea Ucrainei de către Rusia, cât și o viziune pentru prioada care va urma.

De menționat este că, chiar în timpul discursului din Palatul Regal din Varșovia al președintelui SUA, Rusia a bombardat orașul Liov, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, aflat în apropierea graniței cu Polonia.

Președintele american rememorat mesajul devenit celebru al Papei Ioan Paul al II-lea, din 1978: „Să nu vă fie teamă!”.


„Să nu vă fie teamă! Acestea au fost primele cuvinte ale primului Papă polonez în 1978. Acestea au fost cuvintele care l-au definit pe Papa Ioan Paul al Doilea”, a declarat preşedintele american, precizând că în momentul în care suveranul pontif făcea aceste declaraţii, URSS „făcea regulile” în spatele cortinei de fier.

El a precizat că SUA este alături de Ucraina, în bătălia sa, dar şi că aceasta nu va fi una uşoară.

„Nimic din bătălia pentru libertate nu a fost simplu (…) Am ieșit învingători în bătălia pentru libertate, între democrație și autocrație, între libertate și represiune… În această bătălie, trebuie să avem ochii limpezi. Nici această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru lupta lungă care urmează”, a declarat Biden, în discursul rostit de la Castelul Regal din Varşovia..

Mesaj către Ucraina și Europa de Est: Vă stăm alături

Preşedintele SUA a punctat istoria îndelungată a luptei europene în faţa dominaţiei rusă.


„Bătăliile de astăzi sunt ultimele dintr-o lungă serie: Polonia 1956, Cehoslovacia 1968, dar rezistența a continuat până când zidul din Berlin și toate zidurile dominației ruse au căzut și oamenii au izbândit. Astăzi, Rusia a strangulat democrația și face asta nu numai acasă, ci și în altă parte”, a declarat preşedintele SUA.

„Mesajul meu către poporul Ucrainei este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării al Ucrainei, care cred că sunt aici în seara asta: Vă stăm alături. Punct”, a mai spus el.

Mesaj către Moscova: Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO

Preşedintele Joe Biden a reafirmat dorinţa Statele Unite de a nu intra în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat un avertisment puternic Moscovei: ”Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”.

”Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia”, a adăugat Biden.

Mesaj către cetățenii ruși: Poporul rus nu este inamicul nostru

Președintele american a transmis şi un mesaj direct cetăţenilor ruşi, spunând că „poporul rus nu este inamicul nostru”.

„Permiteți-mi să spun asta dacă aveţi cum să mă auziți – voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că salutați uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile să fie lovite de rachete și bombe rusești”, a punctat Biden.

„Pentru Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere – a decralat prședintele SUA.

Biden a adus în discuţie istoria Rusiei, în încercarea de a arăta că acţiunile Rusiei nu sunt menite să ajute Ucraina, cum pretinde propaganda de stat de la Moscova.

„Dintre toate popoarele, voi, poporul rus încă aveți memoria anilor 30-40, iar bunicii voștri își aduc aminte. Dacă ați asistat la asediul Leningradului… Acestea nu mai sunt rememorări ale trecutului, este ceea ce face armata Rusiei acum. Sunteți o națiune din secolul XXI, cu speranțe și vise. Acum Vladimir Putin v-a tăiat de restul lumii și a dus Rusia înapoi în secolul XIX. Nu este ceea ce familiile voastre merită”, a decarat Biden.
”Sunteți o națiune din secolul XXI, cu speranțe și vise. Acum Vladimir Putin v-a tăiat de restul lumii și a dus Rusia înapoi în secolul XIX, nu este ceea ce familiile voastre merită.” – a continuat liderul SUA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: