joi

25 aprilie, 2024

4 noiembrie, 2012

Tribunalul București a decis arestarea a 6 din cele 23 de persoane pentru care procurorii DIICOT au cerut încarcerarea în Dosarul creditelor frauduloase.

Aurel Șaramet, directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va fi cercetat în stare de libertate – la fel cu Claudiu Cercel (foto), vicepreședintele BRD care fusese inițial reținut pentru 24 de ore.

Instanţa a mai dispus în cazul a doi dintre cei 23 de învinuiți măsura interdicţiei de a nu părăsi ţara, iar pentru alţi 16 interdicţia de a nu părăsi localitatea.


Pe de altă parte, un alt lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a fost arestat, sâmbătă, de către un complet de judecată al Tribunalului Capitalei.

Din cauza complexităţii dosarului, zece persoane sunt anchetate la Călăraşi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucureşti pentru o înşelăciune de şapte milioane de euro, dintre acestea 24 fiind reţinute în Capitală de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orgnizată şi Terorism (DIICOT).

Sâmbătă, un complet al Tribunalului Călăraşi a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr şi Nicolae Moga, aceştia fiind acuzaţi că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti de către avocaţii celor zece arestaţi preventiv.


Pe de altă parte, Mihai Stan – care nu fusese găsit la domiciliu când i-a fost percheziţionată locuinţa miercuri – a fost audiat şi reţinut vineri de procurorii DIICOT, pentru obţinere sau tentativă de obţinere ilicită de credite bancare.

Aurel Șaramet a fost syuspendat, vineri, de către Ministerul Economiei, din funcția de la Fondul de Garantare a Creditelor, iar alți 3 angajați din minister, implicați în acest caz, au fost dați afară.

***

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei.

Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.

Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai Ministerului Economiei, şi Florian Dragoş Diaconescu.

După începerea anchetei, Ministerul Economiei a anunţat că angajaţii instituţiei implicaţi în acest caz au fost suspendaţi din funcţie.

Este vorba de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Mihai Grigoroiu, fost şef serviciu din 2009 în cadrul Organismului Intermediar pentru IMM, exercitând temporar funcţia de director general adjunct la Autorităţii de Management POS-CEE, Ionuţ Cătălin Roşu, auditor asistent în cadrul Serviciului de audit Public Intern al OIIMM, şi Mihail Andrei Atanasiu, consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri a OIIMM.

La rândul său, BCR a transmis că a sesizat DIICOT în trimestrul II al acestui an cu privire la existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.

‘Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor’, a precizat BCR într-un comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: