CJUE obligă Polonia să plătească despăgubiri din cauza minei de la Turow
vineri

22 octombrie, 2021

Polonia, obligată de CJUE să plătească Comisiei 500.000 euro zilnic, până închide mina de la Turow

20 septembrie, 2021

Premierul Mateusz Morawiecki a încercat să negocieze cu Comisia Europeană menținerea activităților la mina de la Turow

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Polonia trebuie să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană până în ziua în care va opri exploatarea minei de lignit de la Turow, relatează Reuters.

Polonia încalcă o decizie a instanţei europene pronunțată în acest dosar: CJUE a decis în luna mai că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate la granița cu Germania și Cehia.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki (foto), a replicat după decizia CJUE că autorităţile de la Varşovia nu vor închide mina de la Turow din cauză că s-ar ”pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei”.

(Citiți și:”Răzvan Nicolescu / PNRR-ul României: mic ghid de utilizare (inteligentă)”)


Decizia CJUE a venit ca răspuns laa acţiune formulată de guvernul ceh, care a reclamat efectele nocive asupra mediului provocate de exploatarea de cărbune din Polonia și a cerut oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow până la decizia pe fond.

Mina de la Turow funcționează din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere de graniţele cu Republica Cehă și cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr