sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2021

Dreptul Uniunii are întâietate inclusiv față de dispozițiile constituționale, acesta fiind un angajament pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării, a declarat vineri președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Declarația este prima reacție a șefei executivului UE după decizia Tribunalului Constituțional din Polonia, care afirmă supremația absolută a constituției.

„Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curții de Justiție a UE sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale. Dreptul Uniunii are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană”, a spus Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat al Comisiei Europene citat de Agerpres.


Declarația vine după ce Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, joi, că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării. Acest lucru pune în discuţie un principiu-cheie al integrării europene: supremaţia legislaţiei UE asupra legislației naționale.

„Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone. Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Avertismentul Ursulei von der Leyen: Vom face uz de toate competențele pe care le oferă tratatele UE

Președinta Comisiei avertizează că UE va face uz „de toate competențele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru”.


„Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare”, a mai spus Ursula von der Leyen, care a adăugat:

Prioritatea noastră absolută este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că cetățenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenența la Uniunea Europeană, la fel ca toți cetățenii Uniunii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În plus, cetățenii UE, precum și întreprinderile care își desfășoară activitatea în Polonia au nevoie de certitudine juridică, au nevoie să știe că normele UE, inclusiv hotărârile Curții de Justiție a UE, sunt pe deplin aplicate în Polonia. (…)

UE este o comunitate de valori și de legi. Acesta este liantul Uniunii noastre și ceea ce o face puternică. Vom susține principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii. Cei 450 de milioane de europeni din Uniunea noastră se bazează pe acest lucru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: