7 august, 2021

Polonia va renunța la Camera disciplinară a Curţii Supreme pentru a închide litigiul cu Uniunea Europeană privind reforma controversată a sistemului său de Justiție, potrivit unei declarații a preşedintelui principalului partid de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski.

„Vom suprima Camera disciplinară (a Curţii Supreme) în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)”, a declarat Jaroslaw Kaczynski , preşedintele PiS (Lege şi Justiţie) într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP, citat de AFP și Agerpres.


Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menţionat politicianul polonez.

Comisia Europeană a lansat acum doi ani o procedură de infringement împotriva Poloniei, din cauza reformei din justiție.

Disputa cu UE

La 14 iulie, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a cerut Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”.

Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme” cu Constituţia Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare, aminteşte France Presse.


Săptămâna aceasta, preşedinta Curţii Supreme a anunţat îngheţarea provizorie a activităţilor controversatei camere.

(Citiți și: „Judecătorii din Polonia au sesizat justiția UE împotriva acțiunii politicienilor de la putere privind independența justiției”)

„Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate şi extind competenţa tribunalelor UE”, a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că „totuşi, obiectul litigiului există fără îndoială”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: