Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Evenimentul

Primăria Capitalei înființează un Birou special pentru diaspora și pentru familiile rămase în țară

În cadrul PMB se va înfiinţa un birou special pentru românii care muncesc în străinătate, astfel încât aceștia să-și rezolve rapid problemele administrative atunci când… Mai mult

31.07.2019

Chestiunea

Aproape trei cincimi dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână

Aproape trei cincimi dintre români nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 58,9%,… Mai mult

31.07.2019

La obiect

Semnal de alarmă la statistica înmatriculărilor auto: primii din UE la autoturisme, ultimii la camioane și utilitare

Puse cap la cap, ultimele statistici ale industriei auto relevă un trend îngrijorător în ceea ce privește înmatriculările de autovehicule: în România se investește în… Mai mult

30.07.2019

Cronicile

Prima alegere: un nou tip de stat

de Vasile Dâncu 13.10.2011

Nota redacţiei:

Unde se află România ca model economic? Deocamdată, criza de identitate a rudimentarului capitalism românesc stă între două mari modele. Cel european şi cel american.Desigur, am vrea să luăm caimacul de pe amândouă. Ne iese o struţo-cămilă nerealistă, care nu ţine la drum.
Aceste întrebări formulează lapidar intriga analizei cursdeguvernare.roEroarea modelului românesc de societate: Protecţie socială „europeană” cu fiscalitate „americană”. Articolul de mai jos este viziunea domnului Vasile Dâncu asupra acestei probleme.

România – mereu fără model de societate asumat, pare că nu este foarte periclitată major.La o primă vedere pentru Romania orice model este mai bun decat hibridul de astăzi. Am copiat mereu constitutii, coduri penale sau comerciale, programe politice in comunism, aquis comunitaire mai recent.  Am crezul parcă mereu în utopia că odată ce se face un document el va crea efecte imediate.

Dar criza de acum este o criză a tutruror  modelor de societate, este o criză structrurală a capitalismului financiar ca și stadiu suprem al capitalismului. Capitalismul financiar si bursier care a dominat ultimele trei decenii a produs a separare a economiei de societate, adică o ruptură între valorile economice dominante si valorile socității iar această criză nu este accedentală și nici temporară. S-a produs o ruptură a echilibrului între principiul liberei concurente si principiul cooperării solidare în profitul primului. Guvernanțele ultimilor decenii au rupt echilibrul dintre competitie si cooperare, intre piata si stat, initiativa privată si serviciul public.

E bine sau rau pentru România? Fiindcă nu eram prizonierii niciunui model de societate nu vom simti un mare impact. Ce-i drept trăim senzatia de criza continua, dar paote cu asta ne-am obisnuit. Totusi, tocmai ce am aderat la modelul de socitate european, am facut legi, coduri, am semnat tratatul, ne-am angajat să facem tot felul de lucruri. Dar mai ales am facut o colectie demagogică de posibile cadouri electorale sub formă de politici de protectie socială si politici de coeziune (culmea, dirijorii fiind liberalii!) peste ceea ce ne putem permite. Dar niciodată nu a fost vreun efort strategic de gandire colectivă privind viitorul, doar imaginația din perioada alegerilor a functionat.

1. Deci primul pas ar trebui să se adune toți destepții națiunii și să caute o cale, adică ce resurse ne-am mai rămas, ce probleme avem in viitor, ce pericole, ce dezechilibre si cum putem ajunge la echilibre dinamice. In acest moment nu avem o viziune despre aceste lucruri nici măcar cei care lucrăm în domenii specifice dion social sau economic.

2. Să iesim din logica austerității ca singură soluție de iesire din criză. Austeritatea nu este solutie mai ales ca ideologiile dreptei au folosit si mai folosesc consumul ca principală solutie de iesire din criză si de asigurare a dinamicii progresului.

3. Trebuie sa renuntam a face economii de peste tot pentru a oferi bani pentru un cerce restrînds de indivizi care castiga proiecte de investitii publice. Daca lucrurile merg tot asa vom avea peste 10 ani 100 de stadioane performante, dar o sa nse darame spitalele si nici echipe de fotbal nu vor mai fi.

4. Sa incercăm să ne decuplam de la psihologia progresului inevitabil si cresterii economice continue. Să gandim supravietuirea in conditiii de crestere negativă (vedeti ce splendid eufemism pot inventa preotii capitalismului financiar!). In fine, să nu mai asteptăm minuni pentru că degeaba spunem că modelul multiculturalism nu mai functioneaza, realitatea multiculturală nu va dispărea chiar dacă o spune Merkel. Degeaba se trezesc ideologii dreptei si spun că modelul social european este mort, milioanele de pensionari europeni sunt o realitate, trebuie gasite solutii.

5. Dar cel mai important lucru este adoptarea unui model de guvernantă modernă si ratională care să poată conduce apărarea colectivă în fața crizelor viitoare . Actualul model, daca poate fi numit asa, este un model haotic de a lua decizii sau a distribui resurse, politizat, clientelar si mafiot, creaza institutii si breguli pentru a poutea lua decizii politice si financiare care sunt fixate prin profgrame politice mai ales in scopuln de a servi o clientelă politica sau pentru a se permanentiza la putere.

6. Este nevoie de un efort de inginerie instritutioinală ( dar nu ca in cazul unor institutii facute doar de ochii lumii sau de frica Europei, cum este Agentia Nationala de Integritate) . Trebuie o altă filosofie si o logică care să asigure obiectivele dezvoltării sociale si crearea unei ideologii solide a serviciului public și nasterea unei culturi administrative. Institutiile prin forta legilor trebuie să fie cu adevarat insttitutionalizari pentru interesul colectiv.

7. In fine, este nevoie de o nouă conceptie despre stat. Astăzi putem spune că sunt in lume patru tipuri de state:

Sunt state dezvoltatoare care joaca rol major in dezvoltarea economica si sociala a țării; State gestionare care doar gestioneaza resursele publice si fixează reguli economice si sociale ; State rentiere sau clientelare, unde o elita ocupă statul din patru in patru ani si redistribuie clientelar resursele existente; Statul prădător unde conducatorii isi protejează doar interesele poarticulare ale unu clan sau falilie extinsă.

Suntem la stadiul al treilea, statul nostru este in mare măsură unul clientelar, doar din cand in cand este gestionar. cum facem să ajungem la un alt tip de stat, dezvoltator, pentru că noi nu avem tradiție economică sau socială ca să se ocupe altcineva de dezvoltare. Presiunbe apentru privatizare la care au fost supuse toate guvernele a distrus orice strategie comună de dezvoltare sau de a gestiona resursele strategice.

Noua guvernanta nu se reduce la servicii publice. Trebuie redefinite legaturile dintre economic si social, noi parteriate intre public si privat, sintetic, este nevoie de stat inteligent, care sa produca sinergii si resurse. Sa iesim din ideologiile unui neoliberalism care a esuat, dat a reusit globalizarea crizelor inclusiv prin distrugerea statelor integratre in noile sisteme sau aliante militare.

Si cred ca nu mai este cazul să insistam cu discursuri despre stanga si dreapta.

Sa fie clar, esecul mondial al neoliberalismului de dreapta nu este o victorie a stangii, stanga de toate formele este de mult resemnată, a fost redusa destul de semnificativ la tacere. Cei care ies azi in stradă in SUA, Marea Britanie sau Spania ies mai mult din disperare si lipsa de speranta, nu pentru ca au niste conducatori de stanga.

In ultima vreme cred ca si militantii de stanga credeau in sinea lor că dreapta este pragmatică se pricepe la economie, că nu se ocupa de filosofii egalitariste, că produce valoare etc., dar cu totii au ramas stupefiati cand au abservat observat un faliment generalizat, unde statul a fost pus sa asiste nu pe cei care stau cu mana intinsa (vorbă românească), ci pe marii bancheri.

In fine, daca vom reconstrui discursurile de stanga sau de dreapta ele trebuie sa renunte la metaforele afective de acum si sa aducă solutii si modele de dezvoltare care sa se confrunte si sa poate fundamenta măcar niste filosofii de constructie instituțională care sa reduca coruptia, politicianismul, haosul si ineficienta deciziilor publice ale modelelor statale de acum.

Mergeți în homepage ›

Etichete:
Publicat la data de 13.10.2011

2 comentarii

  1. Tomoiaga
    30.10.2011, 6:18 pm

    Personal, nadajduiesc ca… USL-asii sa faca apel la rationamentul dumneavoastra.

  2. Urcan
    17.12.2012, 12:10 am

    Comentariile dvs sunt pertinente ca intotdeauna. Dar ma indoiesc ca exista fortze altele decat cele ale cleptocratilor care sa VREA o solutie. Actuala situatie le este favorabila, si tot ce sunt capabili sa faca este sa o perpetueze.

Lăsați un comentariu


Europa

Întâlnire Macron – Putin în avanpremiera G7. Franța vrea să fie mediatoare

Adrian N Ionescu

Preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să joace rolul de mediator între Rusia și grupul celorlalte cele mai puternice 7 țări ale lumii cu excepția Chinei… Mai mult

Stiri

Creștere masivă a importului de electricitate, stimulat de politica guvernamentală: 38% pe primele 5 luni. Tendința continuă

Adrian N Ionescu

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă similară din 2018, potrivit celui mai… Mai mult

Europa

Polonia ar putea participa la misiunea coordonată de SUA în Golful Persic

Iulian Soare

Polonia ar putea sprijini misiunea internaţională coordonată de Statele Unite pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, a declarat Jacek… Mai mult

Stiri

Reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate ONU: noul conflict India – Pakistan

Vladimir Ionescu

Consiliul de Securitate ONU urmează să se întâlnească vineri cu uşile închise, la cererea Chinei şi a Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a… Mai mult

Stiri

20.000 de vouchere suplimentare în programul Rabla

Vladimir Ionescu

Românii care vor să caseze mașinile vechi și să cumpere unele noi au la dispoziție, începând din 19 august, un nou pachet de 20.000 de… Mai mult

Stiri

Donald Trump – interesat de cum ar putea SUA să cumpere Groenlanda

Iulian Soare

Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o actiune cuprinzătoare şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la ceremoniile de Ziua Marinei, de la Constanţa, că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării… Mai mult