cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Vama şi Garda Financiară vor fi înghiţite de ANAF

21 decembrie, 2010

Sorin Blejnar, preşedintele ANAF

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor vor fi desfiinţate şi vor deveni departamente în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Intenţia unei reorganizări a  instituţiilor de control fiscal fusese anunţată încă de acum o lună, în exclusivitate pentru cursdeguvernare.ro, de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în cadrul analizei „Patru instituţii de control financiar şi 30.000 de funcţionari adună cel mai nesigur buget din Europa„.  Potrivit notei de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, reorganizarea urmăreşte eliminarea competenţelor care se suprapun în materie de control şi administrare fiscală şi creşterea veniturilor colectate, combaterea evaziunii fiscale şi aducerea sub control a problemei arieratelor. Astfel, Garda Financiară şi Vama vor deveni departamente în cadrul ANAF şi vor fi conduse de câte un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat.

Opt structucturi regionale – reorganizare în două etape care se întind pe un an

Reorganizarea se va face in două etape. Primul pas prevede preluarea secţiilor judeţene ale Gărzii de către Directiile generale ale finanţelor judeţene şi a Bucureştiului. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, cu excepţia celor de frontieră, care vor trece direct în subordinea ANAF.


Cea de-a doua etapă prevede înfiinţarea, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei, a opt direcţii regionale de administrare fiscală, corespunzătoare celor opt regiuni de dezvoltare.

Potrivit notei de fundamentare a ordonanţei, guvernul speră să îmbunătăţesasca rata de colectare la buget şi eficienţă în combaterea evaziunii fiscale. România se află pe ultimul loc în Europa la rata de colectare, iar eficienţa în lupta cu evaziunea a fost mereu un punct de discuţie în negocierile cu FMI.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: