joi

18 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în dezbatere publică un proiect care modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA. De asemenea, proiectul aduce clarificări în privința condițiilor de autorizare și practicare a asigurării RCA și a valablității poliței, în cazul transferului titlului de proprietate asupra mașinii.

Proiectul, ce completează Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, a fost pus în dezbatere publică până pe data de 5 decembrie 2020.

Schimbarea condițiilor de bonus-malus

Una dintre schimbările propuse de ASF vizează sistemul bonus-malus. Astfel, creșterea tarifelor polițelor ar urma să se facă diferențiat, în funcție de severitatea accidentelor, respectiv dacă acestea s-au soldat cu vătămări corporale sau decese.

Ce prevede documentul:


„Clasa de bonus-malus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.
Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”

Proiectul ASF introduce de asemenea modificări privind sistemul de acordare și retragere a autorizației pentru RCA.

„Acordarea şi retragerea autorizației(1) A.S.F. decide acordarea autorizației pentru practicarea asigurării RCA dacă sunt îndeplinite condițiile de autorizare, iar din analiza indicatorilor cantitativi și/sau calitativi rezultă faptul că asigurătorul RCA poate gestiona această formă de asigurare cu respectarea prevederilor legale”, se menționează în document.

De asemenea, ASF propune modificare perioadelor de menținere a informațiilor în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României.


„Perioadele de menținere a informațiilor în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României sunt următoarele:
a) cinci ani pentru informațiile privind asiguratul, conducătorii auto declarați și ale conducătorului auto responsabil de producerea accidentului;
b) șapte ani pentru informațiile privind seria și numărul contractelor de asigurare RCA, numerele de înmatriculare și numerele de identificare a vehiculelor precum și societățile de asigurare;
c) nelimitat, în scopuri statistice, pentru celelalte informații care nu sunt menționate la lit. a) și b), cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE”, se menționează în documentul ASF.

Totodată, ASF aduce clarificări în privința condițiilor de autorizare și practicare a asigurării RCA și a condițiilor în care contractele RCA pot rămâne în vigoare în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat

Proiectul introduce de asemenea posibilitatea completării formularului de „Constatare amiabilă de accident” prin intermediul unei aplicații electronice.

(Proiectul ASF poate fi consultat AICI)

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: