Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Valeriu Gheorghiță: Nu ne așteptăm la o retragere a autorizației pentru vaccinul AstraZeneca, ci doar la recomandări noi
de Vladimir Ionescu , 6.4.2021
Nu ne așteptăm ca Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) să retragă autorizația vaccinului anti-Covid produs de compania AstraZeneca, ci doar la recomandări noi privind profilul de risc al persoanelor cărora să nu li se poate administra, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Valeriu Gheorghiță. Declarația vine după ce un înalt oficial EMA a declarat că serul are o legătură cu cele câteva cazuri de tromboze de tip rar înregistrate în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca.
Până acum, peste 300.000 de români au renunțat la programare sau nu s-au prezentat pur și simplu la vaccinarea cu AstraZeneca, din cauza îngrijorărilor apărute după primele suspiciuni legate de efectele acestui ser, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus el.
Se așteaptă o decizie a EMA
“În opinia mea, putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie”, a declarat marți Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentelor (EMA).
“Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune (EMA – n.red.) că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a adăugat el, în contextul în care Agenția urmează să se reunească începând de marți și până vineri pentru a analiza această chestiune.
Ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei, marți, sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.
(Citiți și: ““În opinia mea, este clar că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze” – oficial al Agenției Europene a Medicamentului. Experți EMA discută problema”)
În România, niciun caz confirmat
Valeriu Gheorghiță a declarat marți, în cadrul conferinței săptămânale privind evoluția imunizării în România, că peste 300.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, iar îngrijorările lor sunt de înțeles. Cu toate acestea, a precizat el, calculele beneficii vs. riscuri arată importanța folosirii acestor seruri, mai ales că virusul SARS-CoV-2 sunt tot mai agresive, astfel încât trebuie accelerată imunizarea înainte ca aceste noi tulpini să scadă semnificativ eficacitatea vaccinurilor existente.
“Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședința. După, vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare.
Sperăm să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul e clar: așteptăm decizia EMA și recomandările.
În funcție de recomandări, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, care e prioritară. Se poate ajunge în orice scenariu”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
În România, a mai declarat declarat Valeriu Gheorghiță, s-au înregistrat șapte cazuri de tromboze la persoane vaccinate (trei cu AstraZeneca și patru cu Pfizer), nu de tipul invocat în legătură cu vaccinul AstraZeneca (tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale – CVST), ele au fost deja investigate și concluzia este că nu aveau legătură cu imunizarea.
“În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.