6 aprilie, 2021

„În opinia mea, putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie”, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentelor (EMA).

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune (EMA – n.red.) că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a adăugat el, în contextul în care Agenția urmează să se reunească începând de marți și până vineri pentru a analiza această chestiune.

„Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (…) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.red.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a declarat Marco Cavaleri, pentru Il Messaggero, publicație italiană preluată de The Local.


De mai multe săptămâni, în lume au apărut anumite suspiciuni legate de posibile efecte secundare grave, dar rare, după ce medicii au observat la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca cazuri de tromboze atipice.

Până marţi, EMA a susţinut că „nicio legătură de cauzalitate cu vaccinul AstraZeneca nu a fost dovedită”, deşi aceasta este „probabilă”, şi că avantajele furnizate de acest vaccin împotriva noului coronavirus sunt în continuare mai mari decât riscurile.

Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea East Anglia, a declarat pentru AFP că „elementele de probă înclină mai degrabă în sensul că vaccinul AstraZeneca-Oxford este într-adevăr cauza”.

La rândul lor, reprezentanţii AstraZeneca au dat asigurări în luna martie spunând că „nu există nicio dovadă de risc agravat” şi au adăugat sâmbăta trecută că „siguranţa pacienţilor” reprezintă „prioritatea” acestei companii.


Statistica prezentată de companie arăta că ponderea cazurilor de tromboze în interiorul populației vaccinate este similar celui din interiorul populației generale, dar studii realizate în spitale, de exemplu în Germania, au identificat o sincronicitate între câteva tipuri de tromboze rare și vaccinarea în rândul populației preponderent feminine și sub 60 de ani, conform DW.

Raportat doar la această categorie de persoane, care au început să fie imunizate mai târziu, adică este mult mai redusă, statistica se modifică și ponderea crește, rămânând însă foarte limitată. Totuși, unele state au decis măsuri de precauție, până când oamenii de știință vor clarifica legătura între cele câteva cazuri de tromboze rare și vaccinarea cu AstraZeneca.

Franţa, Germania şi Canada au decis să nu mai administreze acest vaccin sub o anumită vârstă, iar Norvegia şi Danemarca au suspendat complet utilizarea vaccinului AstraZeneca, pentru moment.

Statistica:

  • Până la 31 martie, EMA a identificat 62 de cazuri de tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale (CVST), în lume, dintre care 44 de persoane, în Europa, la un număr de 9,2 milioane de doze de AstraZeneca administrate. În 14 cazuri s-a produs decesul, dar nu există dovada științifică a legăturii dintre această formă rară de tromboză și vaccin, a explicat săptămâna trecutî șeful EMA, Emer Cook.
  • În Germania, au existat 31 de cazuri suspectate de CVST, cu nouă decese, potrivit Institutului Paul-Ehrlich,  la un total de 2,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca inoculate, sau puțin peste un caz la 100.000 de doze.
  • Franța – 12 cazuri și patru decese, la 1,9 milioane de doze.
  • Norvegia – cinci cazuri și trei decese, la 120.000 de doze.
  • Marea Britanie – unde serul AstraZeneca a fost administrat mai mult decât în ​​orice altă țară, a înregistrat 30 de cazuri, începând de sâmbătă, inclusiv șapte decese, în total 18,1 milioane de doze.

Specialiștii susțin în continuare că beneficiile sunt mult mai mari și merită un efort suplimentar pentru eliminarea acestor riscuri, de exemplu, analize ale sângelui anterioare imunizării, pentru stabilirea riscului de formare a trombozelor.

Datele despre eficiența AstraZeneca, actualizate la cererea SUA

SUA încă nu au aprobat utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului AstraZeneca, deşi guvernul american a negociat anul trecut cumpărarea a 300 de milioane de doze din acest vaccin, iar săptămâna trecută, Data Safety Monitoring Board (DSMB), format dintr-un grup de experţi independenţi ce consiliază guvernul american, şi-a exprimat preocuparea faţă de informaţia publicată de AstraZeneca privind datele iniţiale ale testelor clinice ale vaccinul său anti-Covid.

DSMB a informat luni, 30 martie, Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), despre această preocupare, potrivit unui comunicat al acestei instituţii. “DSMB şi-a exprimat preocuparea că AstraZeneca ar fi putut să includă o informaţie neactualizată a acestor teste, oferind o viziune incompletă despre datele legate de eficacitatea vaccinului“, menționa NIAID.

Compania farmaceutică suedezo – britanică și-a actualizat datele, dar SUA se pare că a luat decizia de a nu mai folosi acest ser.

Acum câteva zile, Johnson & Johnson a fost pusă în locul AstraZeneca la conducerea fabricii din Baltimore în care au fost stricate 15 milioane de doze de vaccin anti-Covid, iar AstraZeneca nu va mai putea folosi această linie de producție.

Cele două companii produceau seruri anti-Covid în fabrica Emergent BioSolutions, iar angajații au amestecat din greșeală ingredientele folosite la acestea, astfel că în cele din urmă au fost compromise aproximativ 15 milioane de doze.

Incidentul a intervenit într-un context de criză pentru AstraZeneca, care are dificultăți în obținerea aprobării de utilizare în SUA.

 

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: