fbpx

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Chestiunea

Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult

06.04.2021

La obiect

Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult

05.04.2021

Europa

Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult

04.04.2021

”Vaccinul AstraZeneca e sigur și eficient” – anunțul oficial al EMA. Reacții ale statelor UE

de Razvan Diaconu , 18.3.2021

Vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis joi comitetul Agenției Europene a Medicamentului, care a ajuns la concluzia că acest vaccin anti-Covid nu e asociat cu un risc crescut al trombozelor.

Anunțul public al oficialilor Agenției este urmare a faptului că 13 state din UE- Suedia, Letonia, Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Luxemburg – au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca în ultima săptămână. Motivul oficial: câțiva dintre milioanele de vaccinați cu acest ser în întreaga lume ar fi făcut ulterior tomboze.

Suspiciuni legate de exagerarea acestor cazuri de tromboză au apărut în presa europeană după ce Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat că serul anti-Covid rusesc va fi produs în UE de firme din Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

Țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat miercuri un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus joi că posibilele efecte adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze.

”Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă”, a mai spus Emer Cooke.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Belgia și Cehia au cerut preluarea dozelor respinse de alte țări

Aproximativ 15 state europene au suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, fie integral, fie doar a dozelor din lotul ABV2856.

Printre țările ce au suspendat folosirea integrală a acestor vaccinuri s-au numărat și Italia, Germania și Spania, deși OMS și EMA au transmis mai multe mesaje potrivit cărora vacinul este sigur și nu există relație de cauzalitate dovedită între cazurile de tromboză și serul AstraZeneca.

România, Polonia și alte țări au decis continuarea inoculărilor cu AstraZeneca, iar joi, Belgia și cehia, acre se confruntă cu o nouă presiune a cazurilor de coronavirus asupra sistemului medical, au solicitat preluarea vaccinurilor primite de statele care au suspendat vaccinarea cu aceste seruri.

Controversele privind caracterul politic al deciziilor

În presa internațională au existat sugestii potrivit cărora decizia marilor state occidentale ar fi legată de posibila intrare în producție a vaccinului rusesc Sputnik V în câteva țări occidentale.

“AstraZeneca iese, Sputnik sosește”, a scrie Frakfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ) în newsletterul de marți dimineața, care după știrea cu probleme de încredere apărute în legătură cu vaccinul companiei englezo-suedeze, a amintit de aceste contracte de producere în mai multe state membre a vaccinului Sputnik V.

(Citiți și: “Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească”)

Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat luni că acest ser anti-Covid va fi produs în UE de firme din Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

În momentul de faţă, au loc alte negocieri pentru creşterea producţiei în UE, astfel încât să poată fi asigurate cantități cât mai mari de vaccin pentru aprovizionarea statelor membre, imediat după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba utilizarea serului rusesc Sputnik V, a menţionat într-un comunicat directorul RDIF, Kirill Dmitriev.

Compania Adienne Pharma Biotech este singura firmă europeană ce a dezvăluit până acum colaborarea cu RDIF, o colaborarea ce nu era cunoscut anterior nici Ministerului Dezvoltării Economice și nici Ministerul de Externe din Italia. „Acesta este un acord privat”, a declarat Guvernul italian.

(Citiți și: “Vaccinul Sputnik V – fabricat în state UE, deși Agenția Europeană a Medicamentului nu l-a aprobat încă”)

Flacoanele produse la Caponago, în Brianza, Regiunea Lombardia, ar putea fi doar exportate, nu administrate cetățenilor italieni.

Acordul prevede începerea producției „în iulie” pentru un total de „10 milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Oficial polonez: O campanie de dezinformare planificată şi o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice

Țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

„Este posibil să avem de-a face aici cu o campanie de dezinformare planificată şi cu o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice”, a declarat Michal Dworczyk, citat de dpa, preluată de Agerpres.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a mai spus oficialul.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Probleme și cu vaccinul Johnson & Johnson: se amână lansarea în Europa după raportarea de tromboze îm SUA

Iulian Soare

Grupul Johnson&Johnson a anunțat marți că amână lansarea vaccinului său anti-Covid în Europa, după raportarea unor cazuri rare de cheaguri de sânge în SUA. Compania… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiţă: Peste 2,3 milioane de persoane vaccinate. Johnson&Johnson va fi administrat după ce apare decizia EMA

Vladimir Ionescu

Peste 2,3 milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România, cu cel puțin o doză, iar alte 505.000 de persoane se află pe lista… Mai mult

Stiri

Martie 2021 – sub efectul scumpirii carburanților, inflația anuală a rămas peste 3%

Marin Pana

Inflația anuală s-a diminuat la 3,05% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile au majorat în luna martie 2021 cu 0,38 %. Efectul de… Mai mult

Just Business

Antreprenorii își pot înscrie proiectele de startup-uri tech, pentru selecția din 26 aprilie, în Comunitatea Launch

Adrian N Ionescu

Fondatorii potențiali de sturtup-uri tech pot aplica online pentru următoarea perioadă de selecţie a proiectelor lor, derulată de comunitatea Launch începând din 26 aprilie, în… Mai mult

Stiri

Fostul primar Onțanu, condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare – pentru o mită evaluată la peste 4 mil. euro

Vladimir Ionescu

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu (general în rezervă), a fost condamnat marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la… Mai mult

Europa

Germania / Guvernul federal preia de la landuri decizia de impunere a restricțiilor în pandemie

Iulian Soare

Guvernul german a aprobat proiectul prin care autoritatea privind legislația în vederea limitătii pandemiei de Covid-19 se transferă la nivel federal, aceste reglementări urmând să… Mai mult

Stiri

Romgaz vrea să finanțeze achiziția participației Exxon la Neptun Deep prin emisiune de obligațiuni

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a anunțat că va solicita rating din partea a două companii de evaluare, pentru putea finanța, și printr-o emisiune de obligațiuni corporatiste, eventuala… Mai mult