marți

16 aprilie, 2024

18 martie, 2021

Vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis joi comitetul Agenției Europene a Medicamentului, care a ajuns la concluzia că acest vaccin anti-Covid nu e asociat cu un risc crescut al trombozelor.

Anunțul public al oficialilor Agenției este urmare a faptului că 13 state din UE- Suedia, Letonia, Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Luxemburg – au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca în ultima săptămână. Motivul oficial: câțiva dintre milioanele de vaccinați cu acest ser în întreaga lume ar fi făcut ulterior tomboze.


Suspiciuni legate de exagerarea acestor cazuri de tromboză au apărut în presa europeană după ce Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat că serul anti-Covid rusesc va fi produs în UE de firme din Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

Țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat miercuri un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus joi că posibilele efecte adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze.

”Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă”, a mai spus Emer Cooke.


Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Belgia și Cehia au cerut preluarea dozelor respinse de alte țări

Aproximativ 15 state europene au suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, fie integral, fie doar a dozelor din lotul ABV2856.

Printre țările ce au suspendat folosirea integrală a acestor vaccinuri s-au numărat și Italia, Germania și Spania, deși OMS și EMA au transmis mai multe mesaje potrivit cărora vacinul este sigur și nu există relație de cauzalitate dovedită între cazurile de tromboză și serul AstraZeneca.

România, Polonia și alte țări au decis continuarea inoculărilor cu AstraZeneca, iar joi, Belgia și cehia, acre se confruntă cu o nouă presiune a cazurilor de coronavirus asupra sistemului medical, au solicitat preluarea vaccinurilor primite de statele care au suspendat vaccinarea cu aceste seruri.

Controversele privind caracterul politic al deciziilor

În presa internațională au existat sugestii potrivit cărora decizia marilor state occidentale ar fi legată de posibila intrare în producție a vaccinului rusesc Sputnik V în câteva țări occidentale.

“AstraZeneca iese, Sputnik sosește”, a scrie Frakfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ) în newsletterul de marți dimineața, care după știrea cu probleme de încredere apărute în legătură cu vaccinul companiei englezo-suedeze, a amintit de aceste contracte de producere în mai multe state membre a vaccinului Sputnik V.

(Citiți și: “Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească”)

Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat luni că acest ser anti-Covid va fi produs în UE de firme din Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

În momentul de faţă, au loc alte negocieri pentru creşterea producţiei în UE, astfel încât să poată fi asigurate cantități cât mai mari de vaccin pentru aprovizionarea statelor membre, imediat după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba utilizarea serului rusesc Sputnik V, a menţionat într-un comunicat directorul RDIF, Kirill Dmitriev.

Compania Adienne Pharma Biotech este singura firmă europeană ce a dezvăluit până acum colaborarea cu RDIF, o colaborarea ce nu era cunoscut anterior nici Ministerului Dezvoltării Economice și nici Ministerul de Externe din Italia. „Acesta este un acord privat”, a declarat Guvernul italian.

(Citiți și: “Vaccinul Sputnik V – fabricat în state UE, deși Agenția Europeană a Medicamentului nu l-a aprobat încă”)

Flacoanele produse la Caponago, în Brianza, Regiunea Lombardia, ar putea fi doar exportate, nu administrate cetățenilor italieni.

Acordul prevede începerea producției „în iulie” pentru un total de „10 milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Oficial polonez: O campanie de dezinformare planificată şi o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice

Țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

„Este posibil să avem de-a face aici cu o campanie de dezinformare planificată şi cu o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice”, a declarat Michal Dworczyk, citat de dpa, preluată de Agerpres.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a mai spus oficialul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: