vineri

19 iulie, 2024

13 decembrie, 2021

USR îl cheamă pe Florin Roman în Parlament, la „Ora Guvernului”, pentru a oferi explicații privind scandalul de plagiat în centru căruia se află ministrul Cercetării și Digitalizării. De asemenea, formațiunea cere demisia șefului Autorității Electorale Permanent, Constantin Mitulețu Buică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

„Îl chemăm pe Florin Roman la ora Guvernului să explice cum va fi condusă cercetarea de un un om cu probleme de etică. Ar fi trebuit demis în secunda 2. Klaus Iohannis ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus când a fost numit”, a declarat luni Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR.

Partidul invocă numele președintelui, întrucât acesta declara în luna iulie că plagiatul înseamnă furt intelectual:


Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată!

„Performanța și încrederea societății în mediul universitar și de cercetare sunt influențate decisiv de capacitatea instituțiilor abilitate de a rezolva credibil și cu celeritate suspiciunile de plagiat.

Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare.

Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate.


Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru.”

Preşedintele USR Dacian Cioloş i-a cerut, joi, premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, după ce ziarul Libertatea a scris că acesta şi-a plagiat disertaţia de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012.

Lucrarea de masterat “Teoria sistemelor informaționale”, pe care ministrul Florin Roman și-a trecut-o în CV, nu există în nicio bibliotecă din România, iar deputatul susține că nu o mai are nici acasă.

Conform publicației Libertatea, primele 10 pagini ale lucrării de 91 de pagini sunt un plagiat masiv (inclusiv cu greșelile de dactilografiere) din cursul unui universitar pensionar din Timișoara.

Șeful Autorității Electorale Permanente, trimis în judecată

USR solicită, de asemenea, demisia șefului Autorității Electorale Permanent (AEP), Constantin Mitulețu Buică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

„Este inacceptabil ca una dintre cele mai importante instituții în statul român să fie condusă de un om trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Dacă nu-și dă demisia, vom demara procedura de demitere pe cale parlamentară”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

Reglementările în vigoare prevăd numirea și revocarea președintelui AEP de către plenul reunit al Parlamentului.

Parchetul Sectorului 3 a înștiințat Parlamentul că Mitulețu Buică a fost trimis în judecată, fiind acuzat de trei infracţiuni de serviciu, printre altele, pentru că ar fi concediar abuziv doi angajați ai instituției.

Și șeful AEP a fost acuzat de plagiat – a copiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare Carol I, potrivit unei investigații PressOne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: