joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2021

Parchetul a notificat Parlamentul că preşedintele AEP Constantin Mituleţu Buică (foto) a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Parlamentul urmează să decidă în legătură cu situaţia acestuia, existând opţiunea suspendării de drept a raporturilor de serviciu şi a revocării.

Potrivit News.ro, alături de Buică a fost trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, acuzat de fals intelectual.

Parchetul  Judecătoriei Sectorului 3 a notificat Parlamentul la sfârşitul lui noiembrie în legătură cu trimiterea în judecată a preşedintelui AEP pentru comiterea ”în concurs” a trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată.


Președintele AEP este acuzat, între altele, că a făcut presiuni ca Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale) să părăsească instituția. O altă acuzație care i se aduce lui Mitulețu Buică este că a blocat mai multe posturi din cadrul AEP și nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, deși trebuia să o facă. Cazul posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.

Chemat de procurorii Parchetului Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, președintele AEP a refuzat să dea declarații.

În 25 martie, Mituleţu Buică declara pentru News.ro că a fost chemat la Parchet, iar procurorii i-au transmis că are calitatea de suspect într-un dosar, în două infracţiuni de abuz în serviciu pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment date în anul 2019.

Preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ. 


”Preşedintele şi vicepreşedinţii pot fi revocaţi din funcţie, pentru motive temeinice, de către autorităţile care i-au numit”, conform legii de funcţionare a AEP.

Conform Codului administrativ,  raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals sau pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie care l-ar face  incompatibil cu exercitarea funcţiei publice.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: