12 noiembrie, 2021

Fostul ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, consideră că mesajele PSD privind renegocierea PNRR sunt doar ”gargară politicianistă”. Ghinea contrazice declarațiile lui Marcel Ciolacu și transmite că PNRR nu blochează creșterea pensiilor, că documentul agreeat cu Comisia Europeană nu conține anexe secrete și că solicitarea de a limita plățile cu consultanța la 3% este deja îndeplinită: toate liniile de consultanță au alocare sub 1%.

”Vom merge cu cei de la PNL la Comisia Europeană și vom negocia anumite capitole din PNRR”, a spus Marcel Ciolacu la începutul săptămânii, înainte de debutul negocierilor cu PNL și UDMR pe programul de guvernare.

Marcel Ciolacu dădea de înțeles că renegocierea vizează sursa bugetară care să acopere mărirea pensiilor și alocațiilor: „O spun cu toată sinceritatea: vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil și ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm”.


PNRR a primit acordul Comisiei pe 27 septembrie și acordul Consiliului pe 28 octombrie. Ministerul de Finanțe urmează să transmită la Bruxelles cererea de acordare a avansului de aproximativ 3,9 miliarde euro.

Textul postat vineri pe Facebook de Cristian Ghinea:

Trei fake cu renegocierea PNRR – secrete și pensii

1. Nu, nu există nici o anexă secretă la PNRR. Asta e o prostie, totul e public, documentul legal la Comisie (tabel de jaloane si ținte de 700 de pagini) și la MIPE (același tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior – toate. E în limba română totul. PSD, nu mai inventați anexe secrete, totul e acolo, puneți mâna și citiți.

2. PSD insistă să modifice PNRR pentru a limita consultanța la maxim 3% și pentru a introduce ADR-urile în ecuație. Nu e nevoie. Consultanță nu e, e asistență tehnică acolo unde au cerut ministerele că nu se pricep și Comisia a acceptat. De pildă Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen și pentru legislația ulterioară. Dacă Ciolacu zice că nu e nevoie și că face Ministerul Energiei singur, ok, sa facă și banii ăia se vor reloca la jumătatea implementării. Eu am scos multe cereri de asistență tehnică, au rămas doar cele argumentate și unde chiar nu există expertiză în ministere. Poate are PSD experți în hidrogen și facem economie.


Am fost curios și am adunat toate liniile de asistență tehnică. NU se apropie nici pe departe de 1%. Ciolacu vrea să limiteze la 3%. Ce fumează oamenii ăștia? Dacă Ciolacu vrea sa modifice PNRR ca să nu depășească 3%, e ok: să facă cerere la Comisie. Vor râde și o vor aproba. Cererea e deja îndeplinită.

Cât despre ADR-uri, la fel. E decizia Ministerului Dezvoltării dacă le implică. O poate face fără să modifice PNRR.

Le-am explicat asta celor de la PSD când au venit să citească PNRR înainte de depunere: dacă vrea Ministerul Dezvoltării se poate, nu e în PNRR nici că da, nici că nu.

Vă faceți de râs să declarați public că vreți să schimbați ceva ce nu este acolo.

Nota bene: Think tankul pe care îl fondez, O ȚARĂ CA AFARĂ, nu este eligibil pentru bani din PNRR (nu există linie de finanțare pentru așa ceva în PNRR). Și oricum nu am cere bani din PNRR. Chestie de obraz.

Strângem donații. Imediat după înregistrare vom demara campania de fundraising. Dacă vreți să fiți alături de noi, un email la vreau@otaracaafara.eu

Ca amuzament: Așa zisul om de afaceri pe care vrea să îl pună PNLSD la Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a produs vreodată ceva, face avere din vămuirea banilor dați de stat la firme. El se agită cu schimbarea PNRR pentru că poate poate va căpușa comisioane pentru mediul de afaceri.

De unde i-am dat peste degete, omul voia să vămuiască și sumele pentru mediul de afaceri din PNRR. Ghinion, nu se poate. Vom merge cu Banca Europeană de Investiții, nu cu căpușe. Poate să pună PNLSD căpușa ministru, nu are ce să facă.

3. Pensii și PNRR. Evident că se pot mări pensiile și cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Crește punctul de pensie. Ce punem în formulă e decizia noastră: inflație, creștere economică, alți indicatori – ponderea dintre ei. Românii trebuie sa știe pe această formulă cât crește punctul de pensie. La dată fixă și pe baza statistică. Avem o marjă maximă de 9,4% din PIB. E loc de creștere. Nu e loc de creștere din burtă.

Aici e buba și de asta se zvârcolesc la negocieri.

A zis Ciolacu acum o săptămână că trebuie să crească cu 30%. Apoi s-au mai calmat, vor 11%.

PNL le explică că nu e loc de atât. Și are dreptate. Dar și PNL vine cu procent din burtă, mai mic.

Rareș Bogdan zice că e o diferență ideologică.

Domnilor, nu știu cum să vă explic asta delicat așa că o zic direct: bateți câmpii!

Nu e de dreapta sau de stânga funcție de procent. Nu e de dreapta sau de stânga să puteți decide din burtă sau nu.

E despre responsabilitate versus minciună populistă. Pensiile românilor nu mai trebuie să depindă de negocierile dintre voi.

Ce faceți voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: creșteri incerte, când și când, scoase din burtă, pe calcule politice.

Și este fix ce nu mai trebuie să se întâmple, după PNRR.

Pensiile trebuie să crească predictibil, pe formulă statistică.

În lege: crește punctul de pensie pe formula X. La dată fixă, anual sau bianual. Românii știu cum le este punctul de pensie.

Nu ce sumă visează Grindeanu sau Ciolacu noaptea.

Deci, negociați formula statistică, vedeți ce loc aveți în buget și măriți punctul de pensie. Da, trebuie să faceți niște alegeri. Așa e la putere, resursele sunt finite.

Nu, Marcele, oricum o dai nu ți se va accepta să negociezi în PNRR principiul că schimbi punctul de pensie din burtă, cum ai tu chef.

Că nu dai bani din buzunar, e vorba despre finanțele publice.

Du-te la Bruxelles cu asta poate te întorci cu creșterea obligatorie a vârstei de pensionare – noi am închis PNRR fără asta, dar tu nu inspiri încredere tocmai pentru că vii cu idei crețe și pentru că ești șef la partidul care a creat problema.

Guvernul spaniol nu a reușit să evite creșterea vârstei obligatorii de pensionare în PNRR. Eu am reușit. Nu este în PNRR.

Du-te viteaz și redeschide capitolul pensii în PNRR, poate te întorci cu surprize.

Restul e gargară politicianistă.

PNRR are condiția asta tocmai ca discuțiile cu fantezii și poante pe care le aveți voi acum să nu mai devalizeze bugetul. Ceea ce e bine pentru România!

Tocmai alaltăieri ați votat o lege la Senat prin care faceți cadou camarilei de sugative terenul Romexpo – evaluat la 450 – 500 milioane de euro.

Ce facem din PNRR cu 478 milioane de euro?

Dotăm TOATE școlile din România cu laborator informatic. Stai, că mai este: 1100 de școli vor avea smartlab, unde copiii vor învăța VR, imprimare 3D – chestii de viitor. Acest smart lab vor fi și centre de pregătire pentru profesori, pentru lumea de mâine.

Toate astea costă cât tunul dat de voi la Romexpo.

Măcar nu blocați PNRR!

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: