UE pregătește măsuri de urgență pentru a readuce sub control evoluția prețurilor la energia electrică, în condițiile în care acestea cresc accelerat, iar companiile energetice apelează la stat pentru asistență de urgență, transmite Financial Times.
În timp ce oficialii UE lucrează pentru a găsi măsuri de detensionare a pieței energetice, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că creșterea prețurilor la energie electrică „expune limitările designului actual al pieței noastre de energie electrică”.
Într-un discurs susținut luni în Slovenia, von der Leyen a adăugat că executivul european lucrează la „intervenții de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței de energie electrică.
„Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat”, a spus ea.
(Citiți și: ”Cum se scumpește electricitatea prin mecanismul formării prețurilor. Alternativele și revoltele”)
Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut la de 10 ori media din ultimul deceniu.
Prețurile ridicate la energie, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE, a afirmat luni premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta președinția Uniunii Europene, transmite Reuters.
Vineri, Petr Fiala informase că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE, consacrată creșterii prețurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Reuniunea va avea loc pe 9 septembrie.
Decizia de convocare a acestei reuniuni intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-și reduce dependența de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol și gaz.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene “să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent.
Săptămâna trecută, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh.
***