joi

28 martie, 2024

12 decembrie, 2022

Deficitul de protecție al românilor în fața unor evenimente nedorite a fost estimat la 620 de miliarde de lei (126 de miliarde de euro) în 2021, în creștere cu 5,6% față de anul precedent, potrivit unei analize solicitate de UNSAR unui grup de experți independenți.

Populația României continuă să fie vulnerabilă în fața riscurilor de zi cu zi care pot conduce la accidente, îmbolnăviri și decese, avertizează UNSAR.

Diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este din ce în ce mai mare, iar ponderea în PIB a deficitului de protecție se menține la un nivel ridicat, de 52% (2021). Pentru majoritatea familiilor efectul este scăderea drastică a nivelului de trai și dependența de ajutoarele sociale oferite de stat.


“Asigurările de viață, prin rolul lor principal, cel de protecție, pot contribui la reducerea vulnerabilității familiilor din România și a dezechilibrelor sociale. Interesul în creștere la nivelul societății pentru aceste produse ne arată că din ce în ce mai mulți români își doresc să fie mai bine protejați în calea riscurilor la care suntem expuși. În plus, dezvoltarea continuă a acestui segment al pieței de asigurări ar putea contribui la creșterea bunăstării și siguranței financiare a populației”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

Deși piața asigurărilor de viață a crescut constant în perioada 2017-2021, gradul de acoperire din țara noastră rămâne, totuși, unul dintre cele mai scăzute din regiune. Potrivit datelor ASF, ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări se află la un nivel scăzut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, deși protecția financiară contractată de români prin intermediul asigurărilor de viață a urcat cu 11%. Astfel, ponderea segmentului de asigurări de viață s-a situat la 17% în totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% în Italia, 46% în Franța sau 40% în Ungaria.

”UNSAR și industria de profil susțin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achiziționarea de polițe de asigurare de viață cu componentă exclusivă de protecție. O astfel de măsură va avea un impact minim asupra bugetului de stat, dar va aduce beneficii majore pentru protecția populației”, transmit reprezentanții Asociației.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: