Ce este cardul european de asigurări de sănătate

24 octombrie, 2022

Dacă locuiți temporar într-o altă țară din Uniunea Eurpeană sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveția este important să știți ce este cardul european de asigurări de sănătate.

În ce țări este valabil cardul european de asigurări de sănătate

1. Cardul european de asigurări de sănătate este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

2. Veți beneficia de aceste servicii medicale în aceleași condiții și la aceleași tarife precum asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile medicale acordate în legătură cu boli cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.


3. Pacienții care au început un tratament pentru o boală cronică în țara lor (inclusiv dializă pentru bolile de rinichi sau chimioterapie pentru cancer) pot continua tratamentul în străinătate pe perioada șederii lor în statul respectiv.

Scopul este de a evita ca persoana asigurată să fie forțată să se întoarcă în țara sa înainte de sfârșitul planificat al șederii sale pentru a avea acces la tratamentul necesar.

4. Ce este cardul european de asigurări de sănătate – este important de știut că:

a) acest card nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;

b) nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România să nu fie gratuite într-o altă țară;


c) cardul nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate.

Cum se obține cardul european de asigurări de sănătate

5. Pentru a înțelege ce este cardul european de asigurări de sănătate mai trebuie să știți că acest tip de card este eliberat de către casa națională de asigurări de sănătate din fiecare țară. În cazul României, cardurile sunt eliberate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru a obține cardul trebuie să contactați organismul de asigurări de sănătate de care aparțineți și care este responsabil cu rambursarea cheltuielilor dumneavoastră medicale.

Dacă solicitaţi un card european de asigurări sociale de sănătate, autoritatea de care aparţineţi este obligată să vă emită un astfel de card sau, dacă nu este posibil, un certificat înlocuitor provizoriu, în cazul în care cardul nu este disponibil imediat.

Ce este cardul european de asigurări de sănătate și cine beneficiază de el

6. Pentru a fi eligibil pentru un card trebuie să fiţi asigurat sau să beneficiaţi de un sistem de asigurări în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveţia.

7. Fiecare membru al familiei care călătoreşte în străinătate trebuie să deţină propriul său card.

8. Cetăţenii ţărilor terţe (din afara UE, precum și din afara Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei ori Elveţiei) care au reşedinţa legală în UE şi sunt asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de securitate socială au, de asemenea, dreptul să obţină acest card. Totuşi, ei nu-l vor putea folosi pentru a primi asistenţă medicală în Danemarca, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Ce este cardul european de asigurări de sănătate și cum arată

9. Cardul este uşor de identificat. Partea din faţă a cardului arată la fel şi conţine aceleaşi informaţii, deşi în limbi diferite, pentru fiecare stat în parte. Partea din spate a cardului poate fi diferită de la o ţară la alta.

La acest link puteți vedea cum arată diferite carduri europene de sănătate emise de diverse state din UE, precum și de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Ce este cardul european de asigurări de sănătate
Foto: ec.europa.eu

Ce este cardul european de asigurări de sănătate – cine îl poate folosi

10. Cardul poate fi folosit de orice persoană asigurată într-un sistem de sănătate care locuiește temporar într-un alt stat membru UE ori în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția (persoane angajate de diverse firme, liber profesioniști, studenți, șomeri, pensionari).

Potrivit legii, medicul este cel care decide dacă tratamentul solicitat este necesar sau nu.

11. Exemple de situații în care se poate folosi cardul european de asigurări de sănătate:

a) Un student care învață temporar într-un alt stat UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția poate utiliza cardul european de asigurări de sănătate (dacă studentul intenționează să se întoarcă în țara sa la finalul perioadei de studiu atunci șederea sa nu poate fi considerată schimbare de reședință);

b) Un muncitor angajat de o firmă sau un liber profesionist care lucrează temporar într-un stat membru UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveția (perioada de ședere este limitată și nu implică schimbarea reședinței obișnuite) poate folosi cardul european de asigurări de sănătate;

c) Pensionarii care petrec o parte din an într-un alt stat membru sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveția pot utiliza cardul european de sănătate.

Ce este cardul european de asigurări de sănătate – ce influență are durata șederii în străinătate

12. Durata șederii în străinătate poate influența tipul de îngrijire medicală pe care pacientul o primește. Potrivit unui document elaborat de Comisia Europeană, situația este diferită pentru un student Erasmus care petrece 6 luni într-o altă țară și un turist care vizitează o țară timp de 2 săptămâni.

Dacă turistul își rupe piciorul în vacanță și are nevoie urgentă de o operație, el va putea beneficia de operație. Dacă studentul își fracturează piciorul el va putea beneficia atât de operație, cât și fizioterapie.

Medicul este cel care decide ce tratament este necesar în raport cu durata șederii.

Ce puteți face în situația în care cardul european de asigurări de sănătate nu e recunoscut

13. Dacă discutăm despre ce este cardul european de asigurări de sănătate trebuie să știți și ce să faceți în situația în care acesta nu este recunoscut.

Dacă autoritățile din alt stat membru al UE (sau din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) nu vă recunosc cardul european de asigurări de sănătate puteți solicita casei dumneavoastră de asigurări să ia legătura cu medicul sau spitalul în cauză.

14. Dacă vă schimbați reședința obișnuită într-o altă țară, Comisia Europeană vă recomandă ca, pentru a primi îngrijiri medicale în noua țară, să utilizați formularul S1 în loc de cardul european de asigurări de sănătate.

Foto: DerManuW / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce este inflația, cum se calculează și ce influență are asupra banilor

Diferența dintre donație și sponsorizare. Care e mai avatajoasă pentru firma ta

Diferența dintre active și pasive. 8 explicații utile pentru antreprenori

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: