miercuri

24 aprilie, 2024

29 martie, 2022

Uniunea Europeană este vulnerabilă pentru că „nu ne-am gândit niciodată la o strategie de securitate energetică”, iar acum înlocuirea gazelor rusești nu este ușoară, a spus directorul general al grupului energetic italian Eni, Claudio Descalzi, după ce, săptămâna trecută UE și SUA au încheiat un acord prin care blocul comunitar va importa gaze naturale lichefiate.

„Europa este o cutie goală în materie de energie. (…) Nu avem propria noastră energie… Şi nu ne-am gândit niciodată la o strategie pentru securitatea energetică”, a afirmat Claudio Descalzi la un eveniment al industriei din Emiratele Arabe Unite, citat de Reuters.

Uniunea Europeană importă din Rusia 40% din gazele naturale care îi sunt necesare, dar problema scăderii dependenței de Rusia s-a pus abia după ce Rusia și-a masat trupele la granița Ucrainei, și – serios, după ce aceasta și-a declanșat invazia.

(Citiți și:Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)


Acordul UE-SUA prevede exporturi americane de gaze lichefiate de 15 miliarde de metri cubi în 2022 și susținerea creșterii importurilor europene până la 50 de miliarde de metri cubi până în 2030.

„Liderii lumii nu au fost înțelepți”

„Liderii lumii nu au fost înțelepți și nu au avut o evaluare echilibrată a situației energetice”, a adăugat șeful Eni, când a venit vorba de cererea Rusiei de a i se plăti în ruble contravaloarea gazelor.„Este dificil să fim de acord, penrtu că nu avem acest tip de valută”, a spus Claudio Descalzi.

Miniştrii Energiei din Grupul celor şapte naţiuni industrializate au respins cererile de plată a gazelor în ruble.

Banca centrală rusă, guvernul rus şi Gazprom urmează să prezinte propunerile privind plata gazelor în ruble, preşedintelui Vladimir Putin până la 31 martie.


***

(Citiți și: Video-interviu Marian-Jean Marinescu / Dacă-i întrebi „Cu ce acoperim necesarul de energie?”, răspunsul lor este: „This is not my job”.”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: