miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 noiembrie, 2022

Furnizorul german de gaze Uniper anticipează că va avea nevoie de alte 25 de miliarde de euro din partea guvernului de la Berlin, pentru a acoperi pierderile provocate de oprirea livrărilor ruseşti de gaze, ceea ce va ridica valoarea ajutorului de salvare la 51 de miliarde de euro, informează Reuters.

Acordul de salvare modificat reflectă anularea unei taxe pe gaze menită să ajute importatorii germani de gaze să suporte costuri suplimentare şi ridică suma pentru naţionalizarea Uniper.

Reuters informa luna trecută, citând surse din sectorul energetic german, că sunt necesare fonduri suplimentare zeci de miliarde de euro pentru a stabiliza Uniper, după ce Berlinul a decis să renunţe la această taxă, care ar fi permis companiilor de gaze să transfere majoritatea costurilor mai mari de achiziţie către clienţi.


”Este vorba despre nimic mai puţin decât o parte substanţială din factura pentru gaze a Germaniei, care va fi plătită acum din veniturile fiscale şi nu, aşa cum era planificat iniţial, printr-o suprataxă pentru gaze”, a declarat directorul general al Uniper, Klaus Dieter Maubach.

Potrivit acestuia, fără această scutire, clienții Uniper, printre care și companii municipale de uitilități, s-ar fi confruntat inevitabil cu un val și mai mare de costuri.

Prăbușire pe bursă

De la declaranșarea invaziei rusești în Ucraina și până marți acţiunile Uniper au scăzut cu aproape 85%. Doar în ziua de miercuri, titlurile furnizorului de gaze au coborît cu 4,5%, după anunțarea ajutorului suplimentar din partea guvernului german.

Conform celui mai recent acord, Berlinul va subscrie tranşe de capital autorizat în valoare totală de până la 25 de miliarde de euro, pentru a acoperi pierderile din volumele restante de gaze ruseşti până în 2024, a anunțat Uniper.


Investitorii vor vota acordul, inclusiv acţiuni susţinute de stat de până la 33 de miliarde de euro, linii de credit de până la 18 miliarde de euro de la banca de stat KfW şi 500 de milioane pentru cumpărarea companiei-mamă a Uniper, Fortum Finanlanda, la o şedinţă programată pentru 19 decembrie.

Uniper a anunțat că este în discuții cu Comisia Europeană, care trebuie să aprobe acordul de salvare în temeiul legii privind ajutorul de stat și controlul fuziunilor, adăugând că se așteaptă să obțină undă verde de la Bruxelles înainte de adunarea acționarilor planificată pentru luna viitoare.

Potrivit CEO-ului companiei, sprijinul guvernului de la Berlin este „indispensabil” pentru Uniper, laus Dieter Maubach precizând că acesta este singurul mod în care compania poate continua să existe și să contribuie la securitatea energetică.

(Citiți și: „Germania naționalizează gigantul energetic Uniper, cel mai mare furnizor de gaze din țară”)

Uniper aproape s-a prăbuşit după ce compania rusă Gazprom, cel mai mare furnizor al său, a oprit fluxurile de gaze la începutul acestui an, ceea ce Berlinul a spus că este o reacţie la sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Acest lucru nu numai că a declanşat o pierdere netă de 40 de miliarde de euro la Uniper, cea mai mare din istoria corporaţiei germane, dar a forţat Germania să naţionalizeze compania pentru a evita ceea ce a descris drept un efect în stilul Lehman Brothers în sectorul energetic.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: