marți

20 februarie, 2024

21 septembrie, 2022

Statul german va deveni acționarul majoritar al gigantului energetic Uniper, a anunțat miercuri fostul său proprietar majoritar, corporația Fortum din Finlanda, potrivit Politico.

Acordul dintre Fortum, guvernul german și Uniper va permite Berlin să „preia controlul deplin asupra Uniper pentru a asigura aprovizionarea cu energie în Germania”, arată un comunicat. Germania va deține 98,5% din companie, conform unui plan care încă așteptă aprobarea Comisiei Europene.

Guvernul german a fost, de asemenea, de acord cu o nouă majorare de capital – 8 miliarde de euro, asigurate de banca de stat KfW Bank.


Uniper, cel mai mare furnizor de gaze naturale din țară, a fost lovit de o criză de lichidități și de pierderi financiare după ce Gazprom a oprit livrări de gaze convenite prin contractate pe termen lung. Acțiunea companiei ruse a forțat Uniper să cumpere gaz de pe piețele spot, la prețuri de până la șase ori mai mari decât anul trecut.

În iulie, guvernul de la Berlin semnase un acord cu Uniper pentru preluarea a 30% din acțiuni. Germania a preluat recent filiala locală Rosneft și este în discuții cu alte două companii care importă gaze.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: