joi

6 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2022

Banca Națională a Ungariei (NBH) a majorat, marți, dobânda cheie cu 185 de puncte de bază, până la 7,75%, accelerând ritmul de înăsprire a politicii monetare, după ce forintul a scăzut la un nivel record în această săptămână, iar inflația a continuat să crească, transmite Reuters.

„Cea mai importantă sarcină este să combatem impactul inflației de runda a doua și să ancorăm așteptările”, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag, într-o conferință de presă după decizie.

Mișcarea nu a fost prognozată de niciun economist sondat de Reuters cu o săptămână înainte.


Barnabas Virag a explicat că decizia este justificată de continuarea creșterii inflației și a riscurilor legate de evoluția prețurilor. Banca centrală a Ungariei a fost prima care a demarat ciclul de înăsprire a politicii monetare în UE, în iunie 2021.

„Riscurile inflaționiste sunt în creștere”, a spus Virag.
Banca și-a actualizat previziunile privind inflația pentru 2022, majorându-le la 11-12,6% de la 7,5-9,8% și, de asemenea, și-a majorat proiecția pentru 2023, deși guvernul a instituit limite de preț pentru combustibili, alimente de bază și facturile la energie ale gospodăriilor.

Forintul a avut în ultimele săptămâni una dintre cele mai slabe performanțe din regiune. Luni, moneda s-a prăbușit la un nivel minim în raport cu euro, de 404,5 forinți/euro.

„Decizia (…) demonstrează că NBH a devenit acum mult mai preocupată de creșterea inflației și de slăbiciunea forintului”, a comentat Joseph Marlow, de la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor. „Credem că sunt probabile noi creșteri, care să ducă ratele la cel puțin 9% în lunile următoare”.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: