luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2022

Impactul unei plafonări a prețurilor la benzină și motorină prin lege ar fi „brutal” pentru piață și, având în vedere că statul nu mai deține majoritatea în niciuna dintre companiile petroliere, nu mai poate controla nici prețul, așa cum a făcut guvernul maghiar, a declarat, marți, vicepremierul României și președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu la Digi24.

„Toată lumea spune cum au făcut ungurii, cum au făcut alții. Noi am făcut o mare prostie acum foarte mulți ani și trebuie să spunem acest lucru. Statul român nu mai controlează aproape nimic din ceea ce înseamnă industria de petrol. Rafinăriile nu sunt în proprietatea statului. În Ungaria, MOL-ul este proprietar cam 80, 80 și ceva la sută din tot ce înseamnă industria petrolului și statul este acționar majoritar în MOL. Și ei au redus marja de profit. De acolo au reușit să plafoneze pentru o perioadă, nu știu cât de lungă. Noi nu avem această posibilitate, din păcate. Acum se demonstrează că greșelile vechi au o umbră lungă, care vine până în 2022”, a declarat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a precizat totodată că se așteaptă ca „marea majoritate a traderilor” să aplice compensarea decisă până la urmă de coaliția de guvernare din România, având în vedere că au existat discuții cu reprezentanți ai marilor companii OMV și Rompetrol.


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

„Măsura a fost adoptată și de alte țări, implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat”, a declarat Nicolae Ciucă.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: