miercuri

17 iulie, 2024

17 octombrie, 2023

Rezultatele final ale alegerilor generale din Polonia plasează PiS pe primul loc, cu 35,4%, conform numărătorii a 90% dintre voturi. În baza acestui procent, PiS va deține 194 de locuri în Seim, dar este prea puține pentru o majoritate în camera inferioară a parlamentului formată din 460 de membri. Coaliția lui Donald Tusk a obținut 30,7% dintre voturi

„Cu siguranță vom încerca să construim o majoritate parlamentară”, a spus premierul PiS Mateusz Morawiecki.

Pașii constituționali pentru formarea unui guvern în Polonia

Potrivit procedurilor constituționale, prima mișcare îi aparține președintelui Andrzej Duda, fost membru PiS care a fost întotdeauna loial partidului. În mod tradițional, președinții aleg liderul celui mai mare partid pentru a încerca să formeze un guvern. Cum în acest moment PiS este cam fără speranță, în condițiile în care potențialii aliați au anunțat deja că ”au recepționat mesajul electoratului” ce dorește o schimbare, președintle Duda ar putea întârzia formarea unui guvern stabil.


Conform constituției poloneze, președintele trebuie să convoace o nouă sesiune parlamentară în termen de 30 de zile de la alegeri. El are apoi 14 zile pentru a desemna un candidat la funcția de prim-ministru.

Odată desemnat, candidatul are 14 zile pentru a câștiga un vot de încredere în parlament. Dacă aceasta eșuează, parlamentul alege apoi un candidat pentru poziția de prim-ministru.

Opoziția se gândește deja să forțeze mâna președintelui

Asta înseamnă că, dacă Duda rămâne fidel PiS, Polonia ar putea ajunge la jumătatea lunii decembrie înainte ca cele trei partide de opoziție – Coaliția Civică, Calea a Treia și Stânga – să aibă șansa de a forma un guvern.

Împreună, cele 3 blocuri de opoziție au 248 de locuri în noua legislatură. Există deja voci care cer opoziției să ”scurtcircuiteze” procedura prin încheierea unui acord de coaliție- cu semnăturile a cel puțin 231 de deputați – și să îi demonstreze președintelui că au suficiente voturi pentru a bloca formarea unui nou guvern condus de PiS.

Occidentul speră că Donald Tusk va întoarce Polonia în mainstream-ul politicii europene


Rezultatele exit poll-ului din Polonia au fost bine primite în mai multe capitale europene. Majoritatea presei străine a descris posibila înlăturare a guvernului conservator drept ”vântul schimbării democratice” în politica poloneză. Occidentul speră că Platforma Civică (PO) a lui Donald Tusk va pune capăt conflictul țării cu UE și va reîntoarce Polonia în curentul principal al UE în majoritatea problemelor europene.

Dar farmecul fostului președinte al Consiliului European se poate dovedi însă înșelător, scrie Euractiv.

„Venirea la putere a actualei opoziții nu înseamnă că poziția Varșoviei asupra mai multor probleme cheie s-ar schimba atât de dramatic pe cât se poate aștepta Bruxelles-ul”, afirmă Sławomir Domaradzki, analist politic la Universitatea din Varșovia.

Surpriză: nici Platforma Civică nu vrea migranți

O problemă este migrația. Polonia și Ungaria au fost cele două țări care s-au opus cu înverșunare reformei privind migrația și azilul propusă de Comisie. PiS a refuzat să accepte solicitanți de azil și nici nu a fost de acord să contribuie financiar la gestionarea poverii financiare.

În timpul campaniei electorale, PiS a amenințat poporul polonez că Donald Tusk va ceda presiunii UE și va permite ca mii de migranți ilegali să intre în Polonia dacă va ajunge la putere. PO spune practic „da” tuturor propunerilor din partea instituțiilor UE, a declarat europarlamentarul PiS Zdzisław Krasnodębski.

Cu toate acestea, partidul lui Tusk a negat acest lucru. „Cu siguranță nu vom fi de acord cu nicio soluție care ar duce la creșterea numărului de migranți în Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al PO Jan Grabiec pentru Euractiv.pl.

Cum Polonia a primit milioane de refugiați de război din Ucraina, dintre care mulți au rămas acolo, nu ar trebui să fie forțată să accepte și mai mulți migranți, a explicat Jan Grabiec.

Scena politică poloneză are o viziune destul de unitară asupra migrației, toate partidele parlamentare, de la partidul ultraconservator Confederație până la stânga, opunându-se cotelor obligatorii de relocare a migranților.

Posibile surprize în plan economic

Donald Tusk ar putea surprinde UE și cu politica sa economică.

Într-un interviu oferit înainte de lansarea campaniei electorale, Bogusław Grabowski, pe care Donald Tusk l-a numit în consiliul său economic în 2010, a cerut creșterea programului de lucru, privatizarea companiilor energetice de stat și adoptarea euro.

Donald Tusk s-a distanțat de „viziunile private” ale lui Grabowski, spunând că „nu au nimic de-a face cu programul PO”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: