12 octombrie, 2023

Marea bătălie politică din alegerile parlamentare poloneze de duminică se dă între partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), care caută un al treilea mandat în funcție, și Platforma Civică (PO) de opoziție condusă de Donald Tusk, fost prim-ministru și președinte al Consiliului European.

Dar, având în vedere sondajele care sugerează că niciuna dintre părți nu va avea voturi pentru a forma singură un guvern, cheia pentru formarea guvernului care va conduce Polonia în următorii patru ani ar putea fi alianța denumită Confederația- o coaliție eclectică de extremă-dreaptă formată din naționaliști, libertari și monarhiști.

Pe măsură ce Polonia intră în ultimele zile de campanie, Confederația mizează pe aproximativ 10% dintre voturi, ceea ce i-ar putea oferi suficienți deputați pentru a decide echilibrul de putere(Majoritatea în Parlamentul polonez este de 231).


Confederația este o alianță trilaterală între grupuri care împărtășesc o orientare radicală de dreapta, dar variază considerabil în perspectiva lor politică și economică.

În campanie, aceasta a militat pentru scăderea taxelor, respingere a migrației în Polonia și pentru reducerea sprijinului pentru Ucraina și refugiații ucraineni.

Scenarii pentru posibile alianțe ale Confederației

Este puțin probabil ca Confederația să intre într-o coaliție oficială de guvernare, deoarece acest lucru i-ar deteriora imaginea anti-establishment. Dar analiștii sugerează că, dacă PiS va avea nevoie doar de o mână de parlamentari pentru a forma un guvern, ar putea încerca să atragă părți ale Confederației sau să o convingă să susțină un guvern minoritar.

Un alt scenariu ar putea fi ca Confederația să intre într-un pact de guvernare cu un guvern minoritar de opoziție și să accepte aprobarea bugetului, permițând alianței conduse de Donald Tusk să guverneze cel puțin un an.


Acest lucru s-ar putea realiza în schimbul unor concesii: numiri în funcții publice, poziții parlamentare valoroase din punct de vedere constituțional și o prezență în mass-media de stat. O asemenea alianță ar fi însă profund controversată pentru mulți dintre susținătorii lui Tusk și ai partidelor de opoziție de stânga și liberale.

Confederația are o istorie de antisemitism neclar și homofobie. În timpul ultimei campanii electorale, în 2019, Sławomir Mentzen, unul dintre liderii partidului, a rezumat prioritățile Confederației: „Nu vrem evrei, homosexuali, avorturi, taxe sau Uniunea Europeană”. Comentariul său a fost preluat de mass-media și supranumit „Cele cinci puncte ale lui Mentzen”.

La alegeri șapte luni mai târziu, Confederația abia a trecut de pragul electoral, cu 6,4% din voturi. Astăzi, Mentzen respinge aceste priorități. Formațiunea a lansat noile sale „cinci puncte”, inclusiv „taxe simple și mici” și „zero beneficii sociale pentru ucraineni”.

Un sondaj realizat în acest an a arătat o creștere semnificativă a celor care plănuiesc să voteze pentru Confederație. Datorită caracterului eclectic al Confederației, formațiunea atrage simpatia mai multor grupuri sociale: alegători tineri care se simt înstrăinați de procesul politic și oameni cu opinii extreme.

Cu trei zile înaintea votului, alte două formațiuni dețin un procent egal la intenție de vot, Stânga (Lewica) – în scădere de popularitate, și o alianță de centru, A Treia Cale, (P2050+KP).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: