luni

22 aprilie, 2024

27 august, 2017

 profit Or Loss Keys Showing Returns For Internet Businesses

Băncile din România au realizat profituri nete în sumă de circa 2,7 miliarde de lei în primul semestru din 2017, potrivit raportărilor companiilor şi datelor Băncii Naţionale.

Altfel spus, profiturile băncilor se ridică la 72% din câştigurile de 3,7 miliarde de lei, ale celor mai importante companii din România, care se îndatorează la bănci şi care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dacă este inclus şi profitul raportat de Hidroelectrica pe primele cinci luni (774 mil. lei), ponderea profiturilor băncilor este de 60% din cele ale companiilor mari din România.


Câștigurile băncilor s-au înregistrat mai ales pe seama reducerii cheltuielilor (inclusiv cu provizioanele pentru credite neperformante) şi în condițiile creșterii activității de creditare, respectiv a creşterii veniturilor din dobânzi.

„Rata medie a dobânzii aferente creditelor noi a fost relativ mai ridicată în intervalul aprilie-mai decât cea din trimestrul I”, spune raportul Băncii Naţionale asupra inflaţiei, publicat în august 2017.

Cele mai mari cinci bănci din România după valoarea activelor (BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit România, au înregistrat profituri nete de 2,04 miliarde de lei, în primele șase luni ale anului, adică de aproape 55% din profiturile celor mai importante companii de la Bursă (exclusiv BRD şi Banca Transilvania).


Veniturile din comisioane au fost în scădere în primul semestru, în cazul unora dintre cele mai mari bănci. Anul trecut, însă, cele mai mari trei bănci din sistem au obţinut venituri cumulate din dobânzi în scădere cu 6,5% faţă de anul 2015 (până la de 4,98 mld. lei), veniturile din comisioane crescuseră cu aproape 3%, până la 1,95 mld. lei.

Dintre băncile mari, se remarcă de departe BRD, care aproape că şi-a dublat profitul, până la 750 de milioane de lei şi Banca Transilvania (TLV), care a a reuşit o creştere a profitului de 6,6% pe primul semestru, chiar în condiţiile costurilor rezultate din absorbţia Volksbank România.

Cele 13 companii incluse în indicele de referinţă al Bursei, BET, au înregistrat profituri nete cumulate de peste 4,9 miliarde de lei la 30 iunie 2017, dacă sunt incluse şi rezultatele Băncii Transilvania (TLV) şi ale BRD.

Toate companiile mari de la Bursă au înregistrat creşterea profitului în primul semestru din 2017, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, cu două excepţii: Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL), care au sufwerit din cauza dezechilibrării pieţei din cauza retragerii unora dintre distribuitorii de energie.

Pe de altă parte, potenţialul de profit al companiilor este limitat de faptul că gradul de utilizare a capacităților de producție din România „depășește media pe termen lung în majoritatea grupelor industriale”, potrivit raportului BNR citat.

Cel mai mare grad de utilizare a capacității de producție îl au companiile care produc bunuri durabile, de peste patru ori mai mult decât media pe termen lung (T1 / 2005 – T1 / 2017), urmate de cele din domeniul bunurilor intermediare şi de cele din domeniul bunurilor de capital, aflate însă în declin începând din a doua jumătate a anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: