vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2023

Peste numai două zile, Ursula von der Leyen este de așteptat să își prezinte de la tribuna Parlamentului European realizările, dar să rămână enigmatică cu privire la planurile ei de viitor.

Miercuri, la ora 9 dimineața, Ursula von der Leyen prezintă ultimul raport privind Starea Uniunii al primului (sau ?) ei mandat de preşedinte al Comisiei.

Motto: Am promis, am rezolvat

Ursula von der Leyen, care nu făcut niciodată campanie pentru acest post, dar a fost aleasă de liderii UE în 2019, a prezidat cea mai geopolitică comisie dintr-o generație, sprijinind Ucraina în război, înăsprind retorica blocului în relația cu Beijing și construind o strânsă relație cu administrația președintelui american Joe Biden.


Discursul, scrie Politico, va fi plin de cifre, angajamente îndeplinite și promisiuni respectate. Iar Comisia a produs chiar un ghid al realizărilor, care să susțină ideea că, într-un moment în care cunoscuți comisari – Margrethe Vestager, Mariya Gabriel și Frans Timmermans – fie au plecat, fie sunt cu un pas afară din echipă, Comisia este una stabilă și performantă.

În căutarea indiciilor importante

Diplomații UE vor urmări însă Raportul Starea Uniunii pentru a vedea semnale privind două teme importante ale momentului: extinderea UE și reforma sa internă.

Nimeni nu se așteaptă ca Ursula von der Leyen să dea un semn clar că își dorește un nou mandat după alegerile parlamentare din iunie. Este cumva de așteptat: Comisia are încă destule restanțe iar în situația în care titularul devine „candidat” randamentul Comisiei se diluează.

Această incertitudine afectează însă persoanele care lucrează sub Ursula von der Leyen în Comisie.


Când fostul președinte Jean-Claude Juncker a părăsit scena în 2019, el a spus clar cu luni înainte de terminarea mandatului că nu urmărește un al doilea mandat, oferind comisarilor și personalului suficient timp să își planifice viitorul.

De data aceasta, planurile liderului sunt învăluite în mister, crescând anxietatea în birourile din Berlyamont.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: