15 septembrie, 2021

Discursul privind Starea Uniunii Europene – al doilea susținut de Ursula von der Leyen – conține o serie de mesaje care arată un parcurs ambițios trasat UE. Poate cea mai îndrăzneață țintă trasată Uniunii Europene este cea de a concura, în plan global, cu China.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri, în fața Parlamentului European, discursul său privind Starea Uniunii Europene, punând accent, previzibil, pe rezultatele obținute în lupta cu pandemia de coronavirus. O luptă care, avertizează Ursula von der Leyen, nu s-a încheiat și care va genera în continuare ”fracturi tot mai adânci” în interiorul Uniunii.

În competiție globală cu China


„Ne pricepem foarte bine să finanțăm construcția de drumuri. Dar nu are sens ca Europa să construiască o șosea perfectă între o mină de cupru deținută de China și un port deținut de China. Trebuie să acționăm mai inteligent în privința acestor tipuri de investiții.

Acesta este motivul pentru care vom prezenta în curând noua noastră strategie privind conectivitatea, denumită Global Gateway („Portalul Global”). Vom crea parteneriate de tip Global Gateway cu țări din întreaga lume. Vrem să investim în infrastructuri de calitate, care să conecteze bunuri, persoane și servicii în întreaga lume.

Vom adopta o abordare bazată pe valori, oferindu-le partenerilor noștri transparență și o bună guvernanță. Vrem să creăm conexiuni, nu relații de dependență, și știm cum se poate face acest lucru. Începând din această vară, un nou cablu din fibră optică subacvatic conectează Brazilia și Portugalia.

Vom investi împreună cu Africa în vederea creării unei piețe pentru hidrogenul verde care să conecteze cele două țărmuri ale Mediteranei. Vom crea conexiuni între instituții și investiții și între bănci și comunitatea de afaceri. Și vom face ca aceasta să devină o prioritate pentru summiturile regionale – începând cu următorul summit UE-Africa din februarie.


Vrem să facem ca Global Gateway să devină o marcă de încredere în întreaga lume”, a spus în Parlamentul European Ursula von der Leyen.

Summit privind apărarea europeană

Discursul președintelui a conținut un capitol privind apărarea.

„Avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislație privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind reziliența cibernetică. Putem așadar să facem multe la nivelul UE. Dar și statele membre trebuie să își aducă aportul.

Pentru început, trebuie să realizăm o evaluare comună a amenințărilor cu care ne confruntăm și să propunem o abordare comună pentru a le face față. Viitoarea Busolă strategică este un proces-cheie în contextul acestei discuții. Și trebuie să hotărâm cum putem fructifica toate posibilitățile deja prevăzute în tratat.

De aceea, în cadrul președinției franceze, împreună cu președintele Macron, vom conveni un summit privind apărarea europeană”.

Reziliență în Sănătate – investiții suplimentare de 50 miliarde euro

”Propun o nouă misiune de pregătire și reziliență în materie de sănătate pentru întreaga UE. Iar aceasta ar trebui să fie susținută de o investiție în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2027. Pentru a ne asigura că niciun virus nu va mai transforma vreodată o epidemie locală într-o pandemie mondială. Nu există vreun randament al investițiilor mai bun decât acesta”, a  declarat președintele Comisiei Europene.

”O pandemie este un maraton, nu un sprint. Trebuie să ne asigurăm că nu va deveni o pandemie a celor nevaccinaţi”, a spus Ursula von der Leyen, precizând că observă divergenţe îngrijorătoare între statele UE în materie de vaccinare.

Mai mult, președintele Comisiei a averizat: ”Anul următor va fi un nou test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană, vor exista noi provocări legate de pandemia de COVID-19, care vor genera fracturi tot mai adânci.

Ursula von der Leyen s-a angajat să accelereze ritmul de vaccinare împotriva COVID-19 în întreaga lume, anunțând că UE va oferi altor state încă 200 de milioane de vaccinuri.

Plan european pentru producția de cipuri

Ursula von der Leyen a anunțat și un nou Act european privind cipurile: ”Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori.

În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia. Prin urmare, acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică. Așadar, haideți să ne concentrăm întreaga atenție pe această chestiune”, a cerut președintele Comisiei.

Alte 4 miliarde euro pentru combaterea schimbărilor climatice

Uniunea Europeană îşi va spori sprijinul financiar pentru a ajuta ţările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice şi să se adapteze la impactul acestora, a mai spus Ursula von der Leyen.

„Vom propune acum o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice până în 2027”, a spus președintele Comisiei, adăugând că UE se aşteaptă ca Statele Unite şi alte ţări să îşi intensifice, de asemenea, promisiunile.

Totodată, Uniunea Europeană îşi va dubla finanţarea pentru a proteja natura şi a opri declinul biodiversităţii la nivel mondial, în special pentru ţările cele mai vulnerabile, a mai anunţat Ursula von der Leyen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: