Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri cel de-al treilea său discurs privind starea Uniunii. Ursula von der Leyen a abordat în discursul său prețurile la energie vorbind despre taxarea profiturilor în exces obținute de producătorii de energie electrică și despre raționalizarea obligatorie a energiei.
Președintele Comisiei a mai anunțat dorința de reformă a tratatelor europene și a fiscalității din UE.
Toate acestea însă vor face obiect al negocierilor dure cu statele membre, care au viziuni diferite, pe alocuri chiar opuse, în ceea ce privește fiscalitatea, dar mai ales în ceea ce privește modificarea tratatelor UE.
Războiul din Ucraina a ocupat mare parte din discurs în condițiile în care Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, a fost invitat de onoare al reuniunii plenare de la Strasbourg.
Ursula von der Leyen nu a anunțat nimic nou referitor la livrările de arme către Ucraina. În schimb, președintele Comisiei a reasigurat că sancțiunile împotriva Rusiei vor fi menținute pe termen lung și a anunțat o serie de inițiative care strâng legăturile dintre UE și Ucraina.
*
Ursula von der Leyen merge la Kiev
Într-un anunț surpriză, președintele Comisiei Europene a anunțat că pleacă la Kiev imediat după discursul ei de la Strasbourg „pentru a discuta toate noutățile cu președintele Zelenski”.
Va fi a treia ei călătorie în Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie.
UE își îndreaptă atenția către problemele din piața muncii
2023 ar trebui să fie anul european al educației și formării, a spus președintele Comisiei Europene: „Aceasta este prioritatea corectă, este un pas înainte”.
La 6%, șomajul în Europa este la un nivel scăzut, dar și numărul de posturi neocupate este, de asemenea, „la niveluri record”, a spus Ursula von der Leyen. Ea s-a referit specific la lipsa lucrătorilor aeroportuari, care a paralizat aeroporturile europene în timpul sezonului de vară, și la deficitul de șoferi de camion.
UE ar trebui să faciliteze obținerea de calificări recunoscute în Europa pentru personalul din străinătate, a spus președintele Comisiei: „Acesta este o modalitate de a face Europa mai atractivă pentru toți cei care au competențe și care doresc să facă parte din Europa.”
Președintele Comisiei a mai spus că UE ar trebui să investească mai mult în educația continuă și în învățământul superior și că există nevoia de „cunoaștere atentă a personalului necesar și a modului în care putem ocupa acele posturi vacante”.
Convenție Europeană pentru reforma tratatelor UE
Spre finalul discursului său, Ursula von der Leyen a venit cu noutatea: este momentul pentru o Convenție europeană care să decidă modificarea tratatelor UE.
„Și dacă suntem serioși în privința unei UE mai mari, trebuie să fim serioși și în ceea ce privește reformarea acesteia. Deci, așa cum a cerut acest Parlament, cred că a sosit momentul pentru o Convenție Europeană. Unii ar putea spune că nu este momentul potrivit. Dar dacă suntem serioși să ne pregătim pentru lumea de mâine, trebuie să fim capabili să acționăm în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni”, a spus președintele Comisiei.
În iunie anul acesta, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Consiliului European să demareze procesul de revizuire a tratatelor UE.
Modificarea tratatelor se poate face dacă Consiliul acceptă solicitarea, prin votul majorității simple.
Atenție la ”fondurile toxice din China”, apare Actul pentru Apărarea Democrației
Ursula von der Leyen a intrat în detaliu asupra modului în care China încearcă să influențeze valorile academice ale Europei.
„La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un centru de cercetare presupus independent, care era de fapt finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-numitele cercetări privind drepturile omului, respingând dovezile lagărelor de muncă forțată pentru uiguri, catalogându-le drept zvonuri. Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre”, a afirmat Ursula von der Leyen.
Președintele Comisiei a continuat: ”Trebuie să ne ferim mai bine de interferențe maligne și de aceea vom prezenta un Act pentru Apărarea Democrației”. Planul, a spus ea, ar urma să facă lumină asupra influenței străine ascunse și finanțării dubioase.
„Nu vom permite cai troieni ai autocrațiilor care să ne atace democrațiile din interior”, a adăugat ea.
Luptă continuă pentru apărarea democrației
Într-o scurtă secțiune a discursului, concentrată pe standardele statului de drept în UE, Ursula von der Leyen le-a spus celor prezenți: „Toți vedem că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre, în fiecare zi, în fiecare minut”.
Într-un mesaj nu foarte voalat către Polonia și Ungaria, ea a spus: „Este datoria și rolul cel mai nobil al Comisiei mele să protejeze statul de drept, așa că permiteți-mi să vă asigur – vom continua să insistăm asupra independenței judiciare, ne vom asigura că ne protejăm bugetul prin mecanismul de condiționalitate.”
Ursula von der Leyen a mai anunțat că va prezenta „măsuri de actualizare a cadrului legislativ pentru combaterea corupției”. „Dacă vrem să fim credibili atunci când cerem țărilor candidate să-și consolideze democrațiile, trebuie să eradicăm și corupția de acasă”, a spus ea.
Apare un Act al materiilor prime critice
Ursula von der Leyen a anunțat planuri de a reduce dependența de Rusia și China printr-un Act european al materiilor prime critice. Acesta ar ajuta blocul să dezvolte o industrie proprie a mineralelor utilizate în bateriile vehiculelor electrice, de exemplu.
„Trebuie să evităm să fim blocați în genul de dependență pe care îl vedem acum cu petrolul și gazul”, a spus ea.
În timp ce Rusia deține o mare parte din stocurile de materii prime din lume, China este cea care domină procesarea. Viitoarea legislație a UE va stabili o modalitate de a subvenționa producția, procesarea și rezervele strategice de stocare aici în Europa, menită să asigure continuitatea aprovizionării, a spus Ursula von der Leyen.
Summit UE – SUA
Ursula von der Leyen anunță o cooperare mai puternică cu SUA pentru a contracara Rusia și China la nivel global.
„În acest spirit, președintele Biden și cu mine vom convoca o reuniune a liderilor pentru a revizui și a anunța proiecte de implementat”, referindu-se la proiectele de infrastructură din cadrul inițiativei Global Gateway a UE, contra-oferta europeană la planul Belt&Road al Chinei.
Planuri de reformă fiscală
Ursula von der Leyen a schițat elementele cheie ale unei reforme a regulilor fiscale. Ea a spus că, în timp ce țările ar trebui să aibă „mai multă flexibilitate” în ceea ce privește ritmul de reducere a datoriilor, „ar trebui să existe mai multă responsabilitate în ceea ce privește îndeplinirea a ceea ce am convenit”, adică aplicarea legii ar trebui să fie mai strictă.
„Mai multă libertate de a investi, asta este necesar, mai mult control asupra procesului, ceea ce s-a convenit trebuie făcut, mai multă responsabilitate din partea statelor membre și rezultate mai bune pentru cetățeni”, a spus Ursula von der Leyen. Moment în care televiziunile l-au surprins pe comisarul Valdis Dombrovskis dând dezaprobator din cap.
Reformarea pieței de energie electrică
Ursula von der Leyen a subliniat necesitatea reformării fundamentale a pieței de energie electrică, o sarcină pe termen mai lung.
„Diagnoza mea este că proiectarea actuală a pieței de energie electrică nu mai este potrivită; nu mai este potrivită pentru consumatori. Trebuie să decuplăm dominația gazului pe piața energiei electrice pentru a ne asigura că cetățenii se bucură de beneficiile surselor regenerabile cu costuri reduse”, a spus ea.
O nouă bancă în UE: banca de hidrogen
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a anunțat intenția de a crea o bancă europeană de hidrogen. Acesta urmează să fie capitalizată cu 3 miliarde euro, urmând să finanțeze investițiile necesare ”în cererea prezentă și viitoare”.
Banii urmează să provină din Fondul de inovare al UE, care la rândul său primește bani din schema UE de comercializare a cotelor de emisii.
„Hidrogenul poate schimba jocul pentru Europa: trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă pentru hidrogen. Și cu RepowerEU, ne-am dublat obiectivul. Dorim să producem 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să creăm un facilitator al pieței hidrogenului, pentru a reduce decalajul de investiții și pentru a potrivi oferta cu cererea viitoare.”
Ucraina va adera la zona de roaming a UE
Ursula von der Leyen a anunțat că Ucraina se va alătura zonei de roaming gratuit a UE pentru utilizatorii de telefonie mobilă. „Este timpul să facem asta”, a spus ea.
Operatorii de telecomunicații europeni au oferit deja sprijin refugiaților ucraineni prin distribuirea de cartele SIM și furnizarea de Wi-Fi gratuit în taberele de refugiați.
A fost „greșit” să nu ne îndepărtăm de petrol
În loc să continue să se îndepărteze de dependența de petrol, UE a rămas cu ea. Acest lucru a fost „greșit, nu doar pentru climat, ci și pentru finanțele noastre publice și independența noastră”, spune Ursula von der Leyen.
Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin
O lecție din acest război este că ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, a spua Ursula von der Leyen, citându-i pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care „au demascat crimele și au plătit prețul suprem”, precum și pe cei din Ucraina, Moldova, Georgia și în opoziție în Belarus, dar și vocile din interiorul UE – Polonia, Țările Baltice și toată Europa Centrală și de Est.
„Ne-au spus de ani de zile că Putin nu se va opri. Și au acționat în consecință”, a spus președintele Comisiei.
***