sâmbătă

23 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2020

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca să îi asigure pe cei aproximativ 440 de milioane de cetățeni în slujba cărora se află că Bruxelles-ul are un plan robust de recuperare economică, plan care va fi rapid implementat.

Discursul va fi susținut în Parlamentul European la Bruxelles și nu în sediul oficial de la Strasbourg din cauza noilor creșteri ale infecțiilor coronavirus și a restricțiilor de călătorie în vigoare.


Cel dintâi discurs privind Starea Uniunii a fost susținut la data de 7 septembrie 2010 de către José Manuel Barroso, la Strasbourg. Starea Uniunii a fost gândit ca echivalent al tradiționalului discurs pe care președinții americani îl susțin, anual, în fața Congresului.

Principalele mesaje ale Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen va recunoaște momentul dificil pe care îl traversează Uniunea și va prezenta viziunea sa post-coronavirus, care include adoptarea unor ținte mai ambițioase în lupta cu schimbările climatice și eforturi susținute care să împingă pe calea inovării digitale.

Președintele Comisiei va prezenta și câteva concluzii după erorile de management comise la nivel european în primele luni de la debutul pandemiei, urmând să susțină nevoia unei autorități crescute a Bruxelles asupra politicilor de sănătate adoptate la nivel european în situație de criză. Argumentele se vor baza pe acțiunile induse de panica creată în rândul guvernelor UE, care și-au închis foarte rapid granițele și au blocat exporturile de echipamente și materiale de protecție, cu efecte asupra altor state membre.

(Descărcați AICI Starea Uniunii, raportul prezentat în Parlamentul European)

Discursul Ursulei von der Leyen urmează să fie unul în care va expune principii și mai puțin acțiuni concrete. Discursul va atinge însă o paletă extinsă de probleme, aproape toate aspectele guvernanței UE, de la eforturile de a ajuta statele membre să își conceapă planurile naționale de redresare până la chestiuni de politică externă (relația cu SUA, China, Marea Britanie).


Un element de noutate generat de experiențele prin care au trecut și trec Statele Unite, Ursula von der Leyen urmează să prezinte și o inițiativă pentru combaterea rasismului în UE.

Și pentru că discursul privind Starea Uniunii apare la scurt timp după incendiul care a devastat tabăra de refugiați Moria din Grecia, Ursula von der Leyen va vorbi, în termeni generali, despre nevoia de reformă a politicilor pe migrație ale UE.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: