vineri

19 aprilie, 2024

30 iunie, 2019

România a finalizat 90 de dosare legislative pe durata celor șase luni în care a deținut președinția rotativă a Consiliului UE, potrivit datelor preliminare prezentate de Ministerul pentru Afaceri Europene.

Printre dosarele încheiate se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuţiilor pe Directiva Gaze Naturale şi actualizarea legislaţiei copyright.

România a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la începutul acestui an, pe o perioadă de şase luni. Mandatul a expirat duminică 30 iunie și va fi preluat de Finlanda.


Momentul alegerilor europene, care inducea, la începutul mandatului, o stare de incertitudine, a avut, până la urmă, un impact pozitiv, a declarat pentru Mediafax George Ciamba, ministru delegat pentru Afaceri Europene:

Finalul ciclului legislativ şi presiunea alegerilor a politizat, într-adevăr, suplimentar discuţiile pe anumite dosare, dar ne-a ajutat să avem una dintre cele mai performante perioade de legiferare din ultimul deceniu, confirmată atât cantitativ (90 de dosare), cât şi calitativ.

„Astazi este ultima zi de mandat al Romaniei la Presedintia Consiliului UE, un mandat care a reprezentat un succes extraordinar si care a aratat capacitatea deosebită, valoarea, expertiza, ambitia si determinarea Romaniei de a fi un partener european serios, dedicat, implicat, activ si un promotor al valorilor si principiilor europene. În domeniul economiei şi societăţii digitale, Preşedinţia Română a reuşit să aducă o contribuţie semnificativă politicilor şi priorităţilor europene, atât din prisma priorităţilor curente, a abordării provocărilor prezente şi viitoare dar şi a viziunii strategice pentru viitor, astfel încât Europa să fie competitivă la nivel mondial”, a scris, pe Facebook, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Alexandru Petrescu.

Alexandru Petrescu a enumerat progresle produse în cele șase luni în domeniul economiei şi societăţii digitale:

  • a finalizat două dosare esenţiale pentru Piaţa Unică Digitală şi pentru dezvoltarea economică a Europei (directiva privind datele deschise si reutilizarea informaţiilor din sectorul public, Programul Europa Digitală)
  • a obţinut mandatul de negociere pentru dosarul privind centrele de competenţă în domeniul cyber
  • a avansat semnificativ propunerea de regulament ePrivacy
  • a adoptat propunerea de decizie privind WRC-19
  • a adoptat documentul de viziune politică şi strategică – Concluziile Consiliului privind viitorul Europei cu un grad ridicat de digitalizare după 2020: „Stimularea competitivităţii digitale şi economice în întreaga Uniune şi a coeziunii digitale”
  • a adoptat Concluziile Consiliului privind capacitatea şi capabilităţile de securitate cibernetică în UE
  • a finalizat procesul de amendare a mandatului HWPCI în contextul Deciziei şi regulamentului Consiliului privind măsuri restrictive de combatere a atacurilor cibernetice care reprezintă o ameninţare la adresa Uniunii sau a statelor sale membre
  • a lansat discuţii aprofundate privind 5G, inteligenţa artificială, maşinile conectate etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: