5 mai, 2022

UE va sprijini dublarea capacitățiii conductelor TANAP și TAP care aduc gaze naturale în Europa din regiunea Mării Caspice (coridorul sudic dinspre Azerbaidjan) până la 20 de miliarde de metri cubi pe ani. Totodată își va intensifica eforturile de a importa gaze naturale lichefiate din țările africane, mai ales din vestul continentului.

Țări precum Nigeria, Senegal şi Angola, dar și Mozambic, în estul continentului, au un mare  potenţial nefolosit de export  de gaze naturale lichefiate (GNL). Iar UE vrea să crească importurile de GNL cu 50 de miliarde de metri cubi, ca să suplinească livrările de gaze rusești, potrivit unui document al Comisiei Europene citat de Bloomberg.

De asemenea, va fi necesară stabilirea de noi relații comerciale cu alți furnizori tradiționali decât Rusia, inclusiv pentru creșterea capacității gazoductului transanaltolian (TANAP), din care gazele azere ajung până în Italia prin gazoductul transadriatic (TAP) și, curând, spre România și Ungaria prin interconectorul bulgaro-elen și BRUA.


Angajamentul extern în domeniul energiei urmează să fie adoptat de Comisia Europeană la finele acestei luni, ca parte a unui pachet de măsuri implementat de blocul comunitar pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova.

Gaze din toată lumea pentru UE

Nigeria, Algeria, Senegal și Mozambic ar avea resurse de 600.000 de miliarde de metri cubi de gaze și ar ajuta la câștigarea independenței energetice a UE față de Rusia.

Nigeria este deja al patrulea cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL) în  Europa. Mai sunt și alte țări africane în vizorul UE.

Printre măsurile cheie se numără implementarea în totalitate a acordului cu SUA pentru livrarea unei cantităţi suplimentare de 15 miliarde metri cubi de gae lichefiate în 2022, urmând ca până în 2030 să se ajungă la 50 miliarde metri cubi pe an.


O altă ţintă este semnarea unui memorandum de înţelegere trilateral cu Egipt şi Israel pentru creşterea livrărilor de gaze lichefiate spre Europa până în vara acestui an.

UE vrea să arate pieței „greutatea politică a uniunii”

Executivul comunitar susţine de asemenea în documentul menţionat că blocul trebuie să asigure „pieţe globale de gaze lichefiate deschise, flexibile, lichide şi funcţionale” atât cu marii producători, precum SUA, Australia şi Qatar, cât şi cu marii consumatori, precum China, Japonia şi Coreea de Sud.

„ UE trebuie să trimită pieței semnale consecvente pentru a echilibra nevoile pe termen scurt și mediu cu obiectivele pe termen lung”, potrivit documentului citat.

„Toate acestea necesită o politică de gaze mult mai coordonată pentru a exploata piața și greutatea politică a uniunii și pentru a dezvolta un instrument pentru o acțiune comună”, mai spune Comisia, îm documentul citat de Bloomberg.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: