28 martie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni că a primit asigurări că interconectorii dintre Grecia și Bulgaria pentru transportul LNG vor fi realizați ”cât mai rapid”. Securitatea energetică este o prioritate pentru România în condițiile în care Nicolae Ciucă a afirmat: ”Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună”.

Premierul Ciucă a participat luni, la Sofia, la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est. Cu această ocazie, Nicolae Ciucă a avut întrevederi bilaterale cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, omologul său din Muntenegru, Zdravko Krivokapić, precum și cu premierul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.

Reducerea dependenței de gazul rusesc, investiții militare comune, asigurarea siguranței alimentare în regiune, gestionarea refugiaților și reconstrucția Ucrainei după război au fost principalele teme discutate luni la Sofia de premierii din Bulgaria, România, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Interconectorul LNG Grecia – Bulgaria, finalizat în iunie

Premierii României și Bulgariei au anunțat că au primit asigurările guvernului elen că interconectorii Grecia – Bulgaria pentru transportul gazelor GNL vor fi finalizați până la sfârșitul lunii iunie.

”Asta înseamnă că anul acesta vor fi livrate gaze naturale lichefiate prin această conductă”, a spus Kiril Petkov.

Referitor la siguranța alimentară, premierul Ciucă a afirmat: „Până acum nu întâmpinăm nicio problemă legate de stocurile de alimente. Sigur, sunt probleme pe linia lanțului de distribuție din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei și, din această cauză, trebuie să evaluăm impactul”, a spus premierul Ciucă.

Cei patru șefi de guverne au mai discutat lupta împotriva corupției și a spălării banilor la nivel transnațional și despre cooperarea militară și în criza refugiaților.

Achiziții de armament și migranți – posibile strategii regionale comune


Premierul Kiril Petcov a precizat că discuțiile au atins și posibilitatea achizițiilor comune, regionale, de echipamente militare.

„Am discutat de asemenea ca atunci când avem sisteme militare scumpe este mai bine să existe o coordonare la nivel regional astfel ca investițiile noastre să fie făcute în comun și să aducă sinergii în capabilitățile noastre de apărare”, a spus premierul Bulgariei.

O strategie comună a fost evocată și în privința refugiaților. ”Am discutat că, pe măsura ce acest conflict continuă, ar trebui să avem o strategie comună. Trebuie să discutăm cu partenerii europeni în privința unui mecanism de solidaritate pentru acești migranți, o distribuire a lor în regiune pentru a face față valului de migranți’, a spus Kiril Petkov.

Avem nevoie de o apărare mai puternică

La conferinţa de presă comună organizată după reuniune, șeful guvernului român a afirmat: ”Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate”.


Nicolae Ciucă a menţionat: ”Recunoaştem presiunea şi influenţa rusă malignă în regiune. Am decis să-i facem faţă sporindu-ne rezistenţa. Aceasta include combaterea naraţiunilor false ruseşti, mai multă protecţie cibernetică, creşterea comerţului între noi, reducerea dependenţei energetice de Rusia”..

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că întâlnirea a oferit o oportunitate ”de a aprofunda consultările cu privire la consecinţele invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusia asupra securităţii Europei de Sud-Est”.

Alături de Ucraina, Republica Moldova, Georgia

”Împreună cu colegii mei, am decis să rămânem fermi în orientarea noastră strategică către valorile euro-atlantice, esenţiale pentru democraţiile noastre. Este datoria şi responsabilitatea noastră să ne protejăm cetăţenii, fiind membri ai celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume. Ne angajăm ferm în apărarea valorilor noastre, împreună cu toţi aliaţii noştri”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai declarat că luni s-a discutat despre cum să se dezvolte cooperarea ca aliaţi ai NATO pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic.

Nicolae Ciucă a menţionat: ” Stăm alături de cei trei parteneri ai noştri estici, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pe calea deschisă cu cererile lor legitime către Uniunea Europeană”. El a reiterat ”sprijinul puternic bazat pe merit pentru toţi candidaţii din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană”, arătând că ”UE este singura lor garanţie paşnică pentru transformare şi creştere”.

Premierul a mai afirmat că a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru adoptarea cadrelor de negocieri şi, astfel, pentru a putea organiza cât mai curând posibil primele Conferinţe interguvernamentale atât cu Republica Macedonia de Nord, cât şi cu Republica Albania.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: