sâmbătă

2 martie, 2024

10 noiembrie, 2022

Comisia Europeană a pregătit un „pachet suplimentar de sprijin în domeniul energiei pentru Republica Moldova”, în valoare de 250 de milioane de euro, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Executivului European, într-o conferință de presă cu președinta Republicii Moldova, la Chișinău.

În primul rând, vor fi alocate 200 de milioane de euro „pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze. Această sumă va consta în 100 de milioane euro sub formă de granturi și 100 de milioane euro sub formă de împrumuturi, a spus Ursula von der Leyen, în discursul său citat de serviciul de presă al Comisiei.

Banii ar trebui să fie disponibili începând din ianuarie 2023.


„În al doilea rând, vom oferi sprijin bugetar suplimentar în valoare de 50 de milioane EUR pentru Republica Moldova. Această sumă va contribui la acordarea de sprijin persoanelor celor mai vulnerabile; este vorba, așadar, de un sprijin bugetar cu obiectiv specific”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Comisia Europeană promite continuarea sprijinului

Totodată, în 21 noiembrie va avea loc, la Paris, o reuniune a Platformei de sprijin pentru Moldova, menită să atragă donatori pentru sprijin suplimentar.

„În acest context, Comisia colaborează cu Secretariatul Comunității Energiei pentru a institui o schemă de salvare în domeniul energiei pentru Republica Moldova, care le va permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie”, a mai spus Ursula von der Leyen.

UE a acordat doar în ultimul an R. Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 840 milioane de euro, a mai spus șefa Comisiei Europene, citată de Deschide.md.


„ Vreau să știți că solidaritatea europeană cu R. Moldova e de neclintit, la fel cum moldovenii au arătat solidaritate pentru refugiații ucraineni. R. Moldova arată încă o dată atașamentul său pentru valorile europene. Sunteți o țară mică, dar cu inimă foarte mare. Sunt foarte bucuroasă că ați primit statutul de țară candidată, lucru și mai impresionant în contextul dificil al războiului. R. Moldova e o țară europeană, care își apără democrația curajos și cu determinare. Suntem impresionați de asta. Vom împărți cu voi electricitatea și suntem gata să împărțim și presiunea la care sunteți supuși” a conchis Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.

La rândul său, șeful statului Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, a refugiaților și celei energetice. „Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autoritățile de la Chișinău fac eforturi mari pentru a asigura țara cu energie și pentru a ușura povara prețurilor. Oamenii ne susțin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face față crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă”, a afirmat Maia Sandu, potrivit Moldpres.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: