sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2022

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat joi seară că a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră, am arătat că vom trăi ddupă reguli, și acum în zilele războiului din Ucraina rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri care fug de năpastă. Unele decizii au nevoie de timp de cumpăniri. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum cu lecțiile învățate noi suntem gata să ne asigurăm responsabilitate pentru viitorul nostru”, a declarat Maia Sandu, citată de Radio Chișinău.

cerere similară de aderare a fost depusă joi și de Georgiei. Ucraina, aflată în plin război cu Rusia, a fost prima țară din Parteneriatul Estic care a semnat luni o cerere prin care solicită aderarea la Uniunea Europeană.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să lanseze o procedură specială în beneficiul Kievului, în contextul invaziei ruse.

Moldova, Georgia și Ucraina sunt parte a Parteneriatului Estic UE, program de asistență economică și politică în schimbul implementării unor reforme lansat în 2009.

După cererea semnată de Ucraina, președintele Consiliului European, Charles Michel, anunța că Uniunea Europeană va trebui să analizeze serios cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar și să răspundă la cererea „legitimă” a Kievului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După demersurile de joi ale Georgiei și Republicii Moldova, Consiliul va discuta toate aceste trei solicitări.


După aceste alegeri strategice, Moldova și Georgia riscă să experimenteze presiuni interne încurajate de Rusia și provocări militare, amândouă statele având teritorii ocupate de armatele rusești.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: