vineri

19 iulie, 2024

26 octombrie, 2022

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Securitate (CSS), informează Agerpres.

Consiliul Suprem de Securitate a analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Gazprom ar putea sista total exporturile de gaze către Moldova

În cadrul CSS, reprezentanții instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.


Gazprom a anunțat la începutul acestei luni că va opri livrările de gaze către Republica Moldova dacă guvernul de la Chișinău nu își achită restanțele.

Compania rusă a amenițat inclusiv cu rezilierea contractului cu Moldovagaz în situația în care compania de la Chișinău nu va achita până la data de 20 a lunii, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

România sprijină Moldova

La jumătatea acestei luni, Hidroelectrica a semnat un contract cu Energocom din Republica Moldova prin care va livra electricitate la o putere de 100 MW.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va ajuta Republica Moldova și cu gaze naturale în această iarnă.

Maia Sandu cere reducerea consumului de electricitate


Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

În cadrul CSS au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice.

Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: