Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit miercuri României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică. România asigură în acest moment în jur de 90% din consulul de energie electrică al Republicii Moldova.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află miercuri la Chișinău. Vizita are loc în contextul în care UE a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova.
În plan intern, guvernul de la Chișinău este sub presiunea forțelor pro-ruse de opoziție, care organizează de săptămâni proteste anti-guvernamentale în Capitală.
Maia Sandu: Conectarea la rețeaua electică continentală este un colac de salvare
„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară.
Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală. ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan.
Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus președintele Maia Sandu la momentul declarațiilor comune.
România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, anunța recent ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Ursula von der Leyen: Republica Moldova este parte din familia europeană
La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit şi a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova.
Astfel,
- 200 de milioane de euro vor fi acordaţi în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023,
- 50 de milioane de euro vor fi acordaţi, suplimentar, ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susţinere celor mai vulnerabile persoane.
Preşedinta Comisiei Europene a mai amintit că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.
„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen.
„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a arătat preşedinta Comisiei Europene.
Guvernul moldovean, sub presiunea forțelor pro-ruse
În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova este pentru Rusia o miză geopolitică. Moscova investește foarte mult în propagandă și susținerea formațiunilor pro-ruse pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influență.
Pentru duminică, 13 noiembrie, a fost anunțat un nou protest antiguvernamental, organizat de Partidul politic Șor. Mai multe săptămâni la rând oamenii veniți în centrul Chișinăului la proteste cer demisia președintelui Maia Sandu și declanșarea a două scrutine anticipate, parlamentare și prezidențiale.
Miza protestelor care au loc în ultima perioadă în Republica Moldova este aceea de a destabiliza situația internă și de a împiedica apropierea țării de comunitatea europeană.
În plus, regiunea secesionistă Tiraspol își intensifică tot mai mult în ultima perioadă, la insistența Moscovei, șantajul energetic la adresa Chișinăului Este o încercare de a pune presiune pe autoritățile constituționale ale Republicii Moldova de a-și temperarea aspirațiile pro-europene.
Administrația regiunii secesioniste se ghidează de scenariile scrise la Moscova, care și-ar dori instaurarea unei guvernări loiale la Chișinău.
Republica Moldova a obținut statut de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
***