Miniștrii de finanțe din zona euro au discutat marți despre noile măsuri de integrare a sistemului bancar european, propuse de ministrul irlandez de finanțe și președinte al Eurogrupului, Paschal Donohoe (foto), transmite Euractiv.
Impulsul vine după ani de progres lent în ceea ce privește uniunea bancară și după ce șefii de stat UE au cerut miniștrilor de finanțe din Eurogrup să convină asupra unui plan de finalizare a uniunii înainte de următorul summit al zonei euro din iunie.
„Cu siguranță nu spun că diferențele noastre au fost soluționate”, a spus Donohoe la o conferință de presă, reamintind anii în care această problemă a stagnat. Totuși, el a argumentat că nu are sens ca integrarea să fie amânată prea mult.
„Planul a fost formulat pentru a reflecta opiniile și preocupările care au fost exprimate de statele membre în multele luni în care s-au purtat discuții cu acestea”, a spus Donohoe.
Proiectul de plan de lucru vehiculat de președintele Eurogrupului prevede noi măsuri în patru direcții de lucru, și anume în domeniul managementului crizelor, al protecției deponenților, al pieței unice a serviciilor bancare și al diversificării deținerilor suverane.
Pentru a îmbunătăți gestionarea crizelor, planul de lucru sugerează armonizarea în continuare a schemelor naționale de garantare a depozitelor și a procedurilor naționale de insolvență bancară din Europa și finalizarea revizuirii cadrului de ajutor de stat pentru bănci.
Fondul european de garantare a depozitelor
Un risc la adresa stabilității financiare, des invocat, este lipsa unei scheme europene de garantare a depozitelor care să facă piața bancară europeană mai rezistentă la insolvența bancară.
Miniștrii de finanțe din zona euro au solicitat Comisiei să propună un fond european comun de garantare a depozitelor. Conform planului de lucru, acest fond ar trebui constituit prin punerea treptată în comun a schemelor naționale de garantare a depozitelor.
Un fond european de asigurare a depozitelor a fost de multă vreme o problemă controversată, așa că planul de lucru sugerează că fondul european de asigurare a depozitelor ar trebui să ofere doar împrumuturi rambursabile schemelor naționale de garantare a depozitelor, în loc să asigure direct depozitele europenilor.
Problema expunerilor suverane
O altă slăbiciune a sistemului bancar european este expunerea mare a băncilor la riscurile suverane ale țărilor lor de origine. Dacă, de exemplu, statul italian ar fi considerat în pericol de a nu-și putea onora serviciul datoriei, piețele ar determina rapid că și băncile italiene sunt expuse riscului de faliment, deoarece dețin o mare parte din datoria publică a țărilor lor de origine, în special în Italia. . Acest lucru ar putea declanșa un cerc vicios, debilitând și mai mult finanțele statului.
Pentru a contracara acest risc specific, planul de lucru al lui Donohoe sugerează „creșterea monitorizării și transparenței deținerilor suverane ale băncilor”, de exemplu, prin teste de stres. Mai mult, propune includerea deținerilor suverane ca element de determinare a mărimii contribuției la fondul european de asigurare a depozitelor.
Băncile din România sunt cele mai expuse din UE, obligațiunile reprezentând 25% din portofoliul de active, potrivit celor mai recente date comunicate de specialiștii BNR.
Italia și Germania ar fi solicitat Eurogrupului să mai lucreze la aspectele ce țin de expunerea suverană, notează jurnaliștii Euractiv.
Paschal Donohoe își propună să ajungă la un acord până în iunie, astfel încât Comisia să poată propune modificările legislative necesare până la sfârșitul anului 2022.
***