duminică

28 aprilie, 2024

cele mai mari parcuri de energie solară din europa

17 aprilie, 2023

Europa a fost în pragul unui colaps energetic în 2022, deoarece livrările de gaze rusești au fost sistate, însă cea mai mare parte a continentului a reușit să-și dubleze consumul de energie din surse regenerabile.

Aceasta denotă că pariul pentru tranziția la sursele regenerabile de energie a fost parțial câștigător. Producția de energie electrică în centrale eoliene și solare în Europa a atins un maxim istoric în 2022. De fapt, pentru prima dată, centralele electrice pe bază eoliană și solară au produs mai mult decât cele alimentate cu gaze naturale, scrie OilPrice.com.

Însă acest record a fost umbrit de scăderea semnificativă a producției de energie electrică în hidrocentrale și centrale nucleare.

Seceta severă a compromis producția de energie hidro


Cauza diminuării producției hidro a reprezentat-o seceta severă cu care s-a confruntat Europa anul trecut, nivelul scăzut al marilor râuri punând în pericol chiar traficul fluvial pe fluviile Rin în Germania și Po în Italia. Lipsa apei din lacurile de acumulare a provocat de asemenea scăderi severe ale producției în hidrocentrale.

De exemplu, în Spania, hidrocentralele au produs în 2022 aproape la jumătate din media multianuală a producției de electricitate. Iar acest fenomen s-ar putea repeta, din păcate, și în cursul acestui an, arată Bloomberg.

Reactoare oprite pentru mentenanță – Franța, pierderi de 19 mld. euro

În același timp, nici centralele nucleare nu au produs la capacitatea instalată. Industria energetică franceză a constatat că subfinanțarea cronică a sectorului nuclear are consecințe grave: au fost necesare opriri de urgență a mai multor reactoare pentru efectuarea lucrărilor de reparații și întreținere care fuseseră amânate ani la rând.

Marea companie energetică de stat EDF a înregistrat anul trecut pierderi de 19 miliarde de euro pentru că a fost nevoită să oprească pentru mentenanță jumătate dintre reactoarele sale.


Mai mulți oficiali au dat vina pe pandemie, dar experții în domeniul nuclear precum Mark Nelson spun că problema datează mult mai de mult, de când Franța a decis să mizeze pe dezvoltarea producției de electricitate din resurse regenerabile, în detrimentul celei din centralele nucleare.

Record istoric de producție din surse „verzi”

În ciuda tuturor acestor probleme, conform statisticii prezentate de PV Magazine a arătat că eolienele și solarele au compensat reducerea producției în centralele hidro și nucleare, reprezentând 24% din consumul de energie electrică în Europa între lunile martie și septembrie, perioadă în care producția în centralele pe bază de hidrocarburi a scăzut cu 21% și în cele nucleare cu 19%.

Însă anul acesta lucrurile stau diferit. Eolienele și solarele încă produc energie electrică într-un ritm record, dar scăderile producției hidroenergetice și nucleare sunt atât de severe încât anulează acele rate record de producție, arată Reuters într-o analiză recentă.

Editorialistul Reuters arată că Europa a reușit să-și sporească anul trecut capacitatea instalată pentru energie eoliană și solară cu 9%, până la 57,29 GW, ceea ce a fost un nivel record. În același timp, însă, problemele hidro și nucleare au tras în jos per total producția de electricitate și fenomenul continuă.

Situația s-ar putea agrava spre sfârșitul anului, deoarece economia de pe întreg continentul începe să-și revină după criza energetică de anul trecut. Iar apelarea la gazele rusești pentru a acoperi cererea în creștere, nu mai este o opțiune, subliniază Reuters.

Importuri de GNL din SUA

Centralele nucleare din Franța ar putea fi o sursă importantă de energie, dar va mai trece ceva timp până când vor funcționa la parametrii proiectați. Deocamdată EDF produce mai puțin cu 17,5% față de media anilor 2020 și 2021, o valoare mai bună față de scăderea cu 23% înregistrată anul trecut, dar insuficientă pentru a compensa absența gazelor rusești.

Nici revenirea producției de electricitate în hidrocentralele europene nu este foarte sigură, depinzând de vreme, mai ales că iarna blândă nu a permis acumularea de zăpadă în zonele montane care să alimenteze cursurile de apă de pe continent.

Acest lucru înseamnă că Europa ar putea avea nevoie să importe mult mai mult Gaz Natural Lichefiat (GNL) din Statele Unite. Din fericire, UE și-a crescut mult facilitățile pentru importul de GNL, infrastructură care să asigure supraviețuirea energetică a UE și pentru iarna următoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: