marți

16 iulie, 2024

10 aprilie, 2023

Cel mai mare producător de biocombustibili din Germania susține că eliberarea terenului agricol prin reducerea consumului de carne ar fi o soluție mult mai potrivită decât eliminarea treptată a biocombustibililor din plante alimentare.

„Trebuie să mâncăm mai puțină carne”, a declarat sâmbătă, pentru Taz, Claus Sauter, CEO Verbio, cel mai mare producător de biocombustibili din Germania. „Astfel, chiar și în criză, am avea suficiente cereale și suficient teren arabil pentru hrana și pentru producerea de bioenergie”, a declarat acesta pentru publicația germană Taz, preluată de Euractiv.

Pentru a produce un kilogram de carne de vită este nevoie de până la zece kilograme de cereale, a explicat Sauter. Din peste 50% din cerealele folosite pentru hrana animalelor, doar 10% sunt folosite ca biocombustibili pentru producerea energiei, a adăugat el.

Planul Verzilor – biocombustibilii, eliminați treptat până în 2030


Biocombustibilii pe bază de culturi, cum ar fi bioetanolul și biomotorina, vor fi eliminați treptat în Germania până în 2030, conform unui plan elaborat de miniștrii de profil ai Partidului Verzilor: ministrul Mediului – Steffi Lemke și ministrul Agriculturii – Cem Özdemir.

Planul se confruntă însă cu rezistență puternică în cadrul coaliției de guvernare a Germaniei, mai ales din partea Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Volker Wissing (FDP/Renew Europe), care a declarat că ar trebui folosite toate opțiunile de reducere a emisiilor din sectorul transporturilor.

Ecologiștii: Terenurile eliberate din reducerea consumului de carne ar trebui folosite pentru atenuarea schimbărilor climatice

Producția agricolă ar trebui „să se concentreze pe alimente”, spunea în ianuarie ministru Lemke.

Propunerea inițială a lui Lemke a venit după ce războiul din Ucraina a dus la creșterea drastică a prețurilor alimentelor pe piețele globale.


Ecologistii sunt de acord cu reducerea consumului, dar în alte scopuri, de exemplu  pentru creșterea cantității de carbon stocată în mod natural și pentru a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice.

„Dacă trebuie să cultivăm mai puține cereale pentru producția de carne, atunci ar trebui mai degrabă să lăsăm pădurile să crească din nou pe terenul eliberat, în loc să plantăm culturi de agrocombustibili”, a declarat pentru Taz Martin Hofstetter, inginer agricol, membru Greenpeace.

Gemranii consumă din ce în ce mai puțină carne – în 2022, ei au consumat, în medie, cu patru kilograme mai puțină carne pe persoană decât în 2021, și cu opt kilograme mai puțin decât în 2017, potrivit Centrului Federal de Informare pentru Agricultură (BZL).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: