Uniunea Europeană ar trebui să investească până la 200 de milioane de euro pe an pentru a sprijini producţia internă de magneţi din pământuri rare, a anunţat Alianţa europeană pentru materii prime (ERMA). Magneții sunt vitali pentru vehiculele electrice, roboţi şi turbinele eoliene, şi pentru a-şi reduce dependenţa de China.
Companiile din domeniu au nevoie facilităţi fiscale, spune ERMA, un organism finanţat de UE, citat de Reuters și Agerpres.
Investițiile ar urma să facă parte a planului UE de a produce o cincime din cererea pentru magneţi din pământuri rare până în 2030, informează ERMA.
În UE, în prezent 95% din magneţii permanenţi din pământuri rare sunt importaţi din China.
UE, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, vrea să dezvolte mineritul şi procesarea de pământuri rare pentru îndeplinirea ţintelor de reducere a emisiilor de carbon.
(Citește și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)
Cererea pentru magneţii permanenţi ar urma să crească de zece ori până în 2050, când UE şi Marea Britanie s-au angajat să-şi reducă la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră.
Certificarea de mediu şi achiziţiile susţinute de stat se numără printre propunerile ERMA, care susţine că sectorul magneţilor din pământuri rare trebuie să fie o prioritate strategică.
Lansarea rapidă a unui „Fond punte”
„Trebuie să acţionăm rapid. Deficitul faţă de China se extinde şi cererea pe plan global este în creştere. Avem dovezi că va exista un risc major de întrerupere a lanţului de aprovizionare, cu implicaţii pentru întreaga industrie europeană”, a avertizat Bernd Schäfer, director general al EIT Raw Materials, care gestionează ERMA.
Propunerea cheie este lansarea unui „Fond punte” de 150-200 milioane de euro pe an pentru a ajuta la finanţarea proiectelor.
Companiile au depus la ERMA 14 proiecte, în valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar permite blocului comunitar să majoreze producţia de magneţi permanenţi la 7.000 tone până în 2030, de la 500 tone în prezent.
Firmele din Europa susţin că nu pot concura acum cu producătorii chinezi, care obţin subvenţii în valoare de aproximativ o cincime din costurile lor cu materiile prime, ceea ce-i ajută să furnizeze magneţi pe 90% din piaţa globală.
Anul trecut, UE a lansat Alianţa europeană pentru materii prime (ERMA), pentru a se asigura că blocul comunitar are mineralele necesare pentru tranziţia ecologică, şi acordă prioritate pământurilor rare.
Obiectivul este crearea unei industriei locale de extragere a pământurilor rare şi de procesare a magneţilor, pentru reducerea dependenţei de furnizorii chinezi.