13 iulie, 2021

Maroš Šefčovič Ucraina
Comisarul Maroš Šefčovič a vizitat luni o exploatare minieră de titan

Kievul este invitat marți să adere la Alianța europeană a bateriilor și materiilor prime, în vederea dezvoltării în Ucraina a unui întreg lanț valoric de extracție, rafinare și reciclare a mineralelor care să fie conectat la piața UE a mașinilor electrice și echipamentelor digitale.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a mers în Ucraina, acolo unde, anunță Euractiv, este așteptat să semneze un nou Parteneriat strategic în domeniul materiilor prime cu premierul  Denys Shmyhal.

“Am decis să deschidem un nou capitol al relațiilor noastre strategice și vom colabora în domeniile materiilor prime și tehnologiilor verzi și digitale”, a spus luni Maroš Šefčovič înainte să urce în avionul spre Kiev.


Parteneriatul UE – Ucraina în domeniul materiilor prime are o importanță deosebită pentru Kiev în condițiile în care Rusia aproape a finalizat conducta Nord Stream 2 către Germania, iar Kievul va pierde veniturile încasate din tranzitul de gaze către Europa.

Comisia Europeană a sesizat oportunitatea cooperării cu Ucraina în domeniul materiilor prime în condițiile în care UE este dependentă de importurile din China, care furnizează acesteia 98% din elemente extrase din pământuri rare, componente esențiale pentru fabricarea bateriilor de toate tipurile sau a turbinelor eoliene.

Pe de altă parte, și Ucraina și-ar asigura o sursă nouă de venituri.

UE și-a revizuit în septembrie 2020 lista materiilor prime de importanță strategică, care acum conține 30 de materiale, între care pământuri rare, bauxită, litiu și titan.


”Din lista de 30 de materiale esențiale, 21 dintre acestea se găsesc în Ucraina, care extrage 117 dintre cele 120 de minerale utilizate la scară globală. Vorbim de litiu, cobalt, titan, pământuri rare, toate se găsesc în Ucraina, care ne poate fi un partener foarte valoros și care poate consolida noul ecosistem industrial pe care îl construim pe teritoriul Uniunii Europene”, a precizat Maroš Šefčovič.

Comisia a refuzat să precizeze volumul estimat al comerțului cu materii prime în cadrul acestui parteneriat cu Ucraina, comisarul Šefčovič spunând că acesta depinde degradul de disponibilitate al partenerilor ucraineni, în special în ceea ce privește respectarea standardelor de mediu, de muncă sau privind drepturile omului.

Comisia Europeană a stabilit o serie de reguli în ceea ce privește construcția de baterii, afirmând că Europa dorește să fabrice cele mai ”verzi” baterii din lume. ”Fiecare baterie din UE va deține un pașaport digital, care va preciza originea materialelor utilizate precum și garanția că acestea au fost extrase cu respectarea celor mai înalte standarde etice”, a precizat oficialul european.

Noul parteneriat strategic cu Ucraina are atașat un pachet financiar, care include și o suplimentare de 750.000 euro a sumei alocate pentru asistență financiară în 2022.

Întreprinderile și universitățile din Ucraina sunt invitate să aplice direct pentru finanțare în cadrul programului european de cercetare și inovare Horizon Europe, care are alocări de 125 milioane euro pentru cercetare în domeniul bateriilor și 1 miliarde euro pentru cercetare în domeniul tehnologiilor pentru hidrogen.

Banca Europeană pentru Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au fost solicitate de către Comisie să deschidă linii de finanțare a întreprinderilor din Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: