vineri

26 aprilie, 2024

22 mai, 2019

Cu o simplă vizită făcută luni la o obscură fabrică din China, președintele Xi Jinping a indicat că ar putea răspunde în războiul comercial cu Statele Unite prin blocarea exporturilor de metale rare, o măsură care ar lovi multe sectoare importante ale economiei americane, arată o analiză Foreign Policy.

Războiul taxelor vamale este dublat acum de o confruntare tehnologică centrată pe Huawei, gigantul chinez al smartphone-urilor, a cărui existență însăși este pusă sub semnul întrebării de un embargou asupra cipurilor electronice americane.

Dar, dacă Beijingul depinde de tehnologia Unchiului Sam, Statele Unite – ca întregul rest al lumii – sunt dependente față de China, care prelucrează peste 90% din pământurile rare ale planetei, care conțin un ansamblu de 17 metale esențiale pentru tehnologiile de vârf și prezente în smartphone, ecrane plasmă, vehicule electrice dar și în armament.


În spatele vizitei președintelui Xi Jinping, promovată intens în presa de stat, există un mesaj: ”China are la dispoziție un mijloc eficient de presiune” asupra Statelor Unite.

Istoria recentă arată că Beijing-ul nu ezită să apeleze la această armă: în 2010, ca represalii la un diferend teritorial, China a întrerupt brutal exporturile de pământuri rare către Japonia.

Companiile de înaltă tehnologie din arhipelag,  dependente de vecinul chinez pentru aprovizionare, au fost dur afectate.

Pentru a-și proteja resursele amenințate de epuizare, China a stabilit de altfel și cote de export. Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia au adus dosarul în fața Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care le-a dat dreptate în 2015.


Iar Beijingul a lansat în ultimii ani importante proiecte de pământuri rare în afara Chinei.

Această strategie este implementată de grupul Shenghe, care exploatează de la începutul anului zăcământul Kvanefjeld din Groenlanda, considerat al doilea din lume. Acest grup este de asemenea prezent în consorțiul care a permis preluarea exploatării minei din Mountain Pass în Statele Unite, unde o mare parte a producției este destinată exportului spre China.

Semn al vulnerabilității americane, pământurile rare, ca și medicamentele, ar urma să fie excluse din următoarele majorări de taxe vamale care ar viza cvasitotalitatea produselor chinezești importate în Statele Unite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: