UE începe să pună în aplicare noua strategie în relația cu Turcia în speranța că mai multe avantaje oferite regimului Erdogan vor reîntoarce Ankara cu fața către Occident.
UE și SUA au ajuns la concluzia comună că presiunile exercitate asupra Turciei nu fac altceva decât să-l ”radicalizeze” și să-l împingă spre Rusia pe președintele Recep Tayyip Erdogan și au decis să ”de-escaladeze” și să ”consolideze încrederea pentru a permite o agendă mai pozitivă” a relațiilor UE, SUA și NATO cu Turcia.
În consecință, în secțiunea referitoare la relațiile externe, Consiliul UE urmează să discute primii pași ai unei noi ”agende pozitive” pentru Turcia, care conțin o importantă componentă economică: modernizarea Uniunii vamale, document adoptat în urmă cu 25 de ani, cu o componentă UE-Turcia.
Potrivit Brussels Playbook al Politico, în declarația finală a reuniunii se va menționa: ”Invităm Consiliul să pregătească un mandat pentru modernizarea Uniunii vamale, asigurând aplicarea efectivă de către toate statele membre și invitând în paralel Comisia Europeană să deschidă discuții cu Turcia pentru a rezolva dificultățile implementării acestui act”.
Evident, Cipru, Grecia și Franța ridică obiecții în această chestiune.
Deloc surprinzător, Germania este cea care insistă pentru actualizarea Uniunii vamale. ”Știm cu toții că vor fi negocieri dificile, dar acesta nu este un motiv să nu o facem. Mai ales că este și în interesul Europei, deoarece există elemente care privesc economia europeană”, a afirmat un înalt oficial german după reuniunea Coreper de miercuri.
(Citiți și:”Analiză / Dan Dungaciu: „Dumnezeu își ia revanșa!” – versiunea turcească”)
La reuniunea de miercuri a Comitetul Reprezentanților Permanenți din Uniunea Europeană (format din șeful sau adjunctul șefului misiunii din statele membre UE la Bruxelles) a fost discutată decizia Turciei de a se retrage din Convenția pentru combaterea violenței împotriva femeilor – semnată, ironic, la Istambul – și poziția UE față de această decizie.
Declarația finală a conținut pe acest subiect doar 2 propoziții: ”Domnia legii și drepturile fundamentale rămân în centru preocupărilor noastre. Dialogul pe chestiuni atât de importante constituie parte integrală a relației UE – Turcia”.
În urmă cu o săptămână, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a participat la o conferință video cu președintele Consiliului, Charles Michel, și cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
”A mai fost menționată o posibilă vizită în Turcia după summitul UE din martie”, menționează scurtul comunicat emis după convorbirile online.
La summit-ul din decembrie anul trecut, UE a amânat luarea unei decizii privind sancționarea Turciei pentru activitățile sale ilegale din estul Mediteranei. Surse citate de Euractiv afirmă că decizia UE a fost influențată de mesajele noii administrații americane, care au considerat că impunerea de sancțiuni europene ar împinge Turcia către aprofundarea relațiilor sale cu Rusia.
”Având în vedere că Joe Biden nu se gândește la relații atât de strânse cu Arabia Saudită așa cum le-a avut administrația Trump, în zonă nu va mai exista cineva capabil să egaleze ca influență Turcia. Deci, Turcia trebuie să redevină apropiată de Occident”, afirmă sursele Euractiv.