miercuri

17 iulie, 2024

12 septembrie, 2022

Mass-media europene ar putea fi supuse unor noi reguli care urmăresc să protejeze jurnalismul de influență și ingerințe ale statului.

Potrivit Politico, Actul european pentru libertatea presei, care urmează să fie publicat săptămâna aceasta, ar putea oferi Bruxelles noi instrumente pentru a consolida garanțiile împotriva controlului de stat asupra presei publice și comerciale. Sunt vizate, între altele, numirile politice în consilii de administrație ale media de stat și finanțările indirecte prin publicitate.

UE a avut propriile bătălii cu statele membre cu privire la libertatea presei. În iulie, în raportul anual privind statul de drept, Comisia a îndemnat opt țări, inclusiv România, să consolideze independența editorială și guvernanța mass-media de stat.

Principale prevederi menite să garanteze independența presei


Conform noilor reguli gândite de UE, organizațiile media ar trebui să declare cine le deține, direct sau indirect, și să își facă public acționariatul. O astfel de claritate este „esențială”, spune Comisia Europeană, pentru ca publicul să identifice și să înțeleagă potențialele conflicte de interese.

Regulile europene vor interzice guvernelor să acceseze telefoanele și dispozitivele folosite de jurnaliști și de familiile lor. Excepțiile admisă: dacă statul invocă securitatea națională sau dacă se derulează o anchetă vizând infracțiuni grave.

Pentru a limita interferența statului în mass-media de serviciu public, țările UE ar urma să fie obligate să solicite unui organism național de reglementare să se asigure că în conducerea organizațiilor media de stat sunt numite persoane printr-o procedură transparentă, deschisă și nediscriminatorie.

Demiterea membrilor consiliului de administrație ar trebui să fie justificată și făcută publică. Astfel de decizii ar putea fi, de asemenea, supuse controlului judiciar.


Actul european pentru libertatea presei va mai cere ca presa de stat să se bucure de ”finanțare stabilă și adecvată”, acordată într-un mod care să garanteze independența editorială.

Tot la capitolul finanțare, guvernele, dar și autoritățile de reglementare sau companiile de stat, vor trebui să publice cât cheltuiesc pentru publicitate în fiecare an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: